Vrijdag 30 oktober 2020 19.00 uur

Jonge professionele zangers krijgen aanwijzingen op het gebied van stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Per avond drie duo's (zang en piano) met een afsluitend concertje.

Docenten: David Visser, bariton & Rixt van der Kooij, piano.

 a Masterclass JongVocaal 2020 Wetzlar uitsnede

Toegang vrij. Reserveren: 070-3647585 (tijdens openingsuren galerie).

Er is ruimte voor drie duo's à 45 minuten. Bij veel aanmeldingen wordt er geselecteerd op cv en kan de tijd teruggebracht worden naar 30 minuten. Om 18.30 uur is de kennismaking. Van 19.00 tot 21.45 uur zijn de openbare lessen en van 22.00-22.30 uur is er een afsluitend slotconcert door de deelnemers.

Actieve deelnemers kunnen zich tot 16 oktober Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden door een e-mail met cv te sturen.

 

De bariton David Visser studeerde in 2017 af aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. Hij volgde lessen bij Sasja Hunnego bij wie hij ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde. Zijn bachelorsdiploma haalde hij aan het Rotterdams Conservatorium Codarts waar hij les kreeg van Carolyn Watkinson. Hij werd jarenlang gecoacht door Meinard Kraak. Momenteel volgt hij lessen bij Marcel Boone en Paul Triepels.

Als oratoriumsolist zong David onder meer de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachts Oratorium van Bach, Händels Messiah, Die Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart, Rossini’s Petite Messe Solennelle en Ein deutsches Requiem van Brahms.

In 2018 bracht David tijdens het Grachtenfestival Amsterdam de opera Niet de Klucht van de Koe in première en zong hij de rol van Belcore in Donizetti’s L’elisir d’amore. Hij zong rollen in Hänsel und Gretel van Humperdinck, in La bohème van Puccini en Massenets Cendrillon. Eerder zong hij de rol van Woodraven in de moderne opera The Mother of Black-Winged Dreams van Hanna Kulenty en de titelrol in de opera Don Giovanni van Mozart.

 David Visser is verbonden aan het Prins Claus Conservatorium als docent vakdidactiek binnen de opleiding klassiek zang.

*

Rixt van der Kooij (1968) kreeg pianoles van Maria Stroo in Groningen. Daarna studeerde ze bij Else Krijgsman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Les in duo spel volgde ze bij Tan Crone. Vervolgens studeerde zij aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja waar ze de Aantekening Begeleiden en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Zij volgde masterclasses bij o.a. Jürgen Uhde, Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Als pianiste is zij gespecialiseerd in liedbegeleiding en dan met name het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire. Zij organiseert sinds 2002 een serie liedrecitals onder de titel Vocaal drieluik in Friesland. Hierbij werkt ze met jonge, pas afgestudeerde zangers. Sinds 2008 concerteert zij regelmatig op historische instrumenten.

De serie JongVocaal in de Haagse Kunstkring in Den Haag bestaat sinds 2009. Elk jaar staat een ander thema centraal. Ook onbekendere liedcomponisten kwamen aan bod zoals bij voorbeeld Joaquín Turina, Michael Glinka, John Ireland en Wilhelm Stenhammer.

In juni 2019 behaalde ze de Master Classical piano met als onderzoeksonderwerp ‘Schubert songs performed on a historical instrument and a modern piano – a search for expression’.

Rixt van der Kooij is sinds 1991 als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


De zangdocenten hebben diverse malen met Rixt van der Kooij samen een liedrecital gegeven. Zij staan met beide benen in de beroepspraktijk en zijn daarom zeer interessant voor jonge professionals om eens les van te krijgen.