Maandag 4 mei 19.30 uur

Negen maal vijf

Jaarlijkse herdenking van 4 en 5 mei, dit jaar in het teken van negen oorlogsmonumenten in Den Haag. Met poëzie en muziek. Toegang vrij.

Homomonument Den Haag

Monument voor vervolgde homoseksuelen, Koninginnegracht, Den Haag
Ontwerp: Theo ten Have

Al vele jaren organiseert de Haagse Kunstkring in de avond van de vierde mei een plechtige bijeenkomst. Ter nagedachtenis van hen die hun leven gaven voor onze vrijheid tijdens de oorlog die nu zeventig jaar geleden ten einde kwam. Omdat de Haagse Kunstkring een vereniging is van kunstenaars is onze wijze van herdenking een creatieve daad van woord, beeld en muziek, kortom van kunst.

Kunst biedt niet alleen troost maar geeft ook zinnige antwoorden op de wrede verschrikkingen die oorlogen veroorzaken. Strijd leidt steeds tot dood en vernietiging terwijl kunst vorm geeft aan vrijheid. Een sprankje hoop losmaakt.

Negen monumenten

Dit jaar staat de avond in het teken van het oorlogsmonument. De vele monumenten die verspreid staan door Den Haag, zijn ook kunstobjecten want ze komen voort uit het creatieve brein van beeldend kunstenaars en schrijvers. In de herdenking van 2015 stellen wij negen van deze kunstzinnige gedenktekens centraal in een programma dat zo'n negen maal vijf minuten duurt, na de honderdtwintig seconden herdenkingsstilte nadat de klok acht heeft geslagen.

Negen maal een eerbetoon

Elk van deze negen monumenten is uniek. En ons eerbetoon daarom ook. Het ene gedenkteken roept op tot poëzie, een tweede inspireert tot muziek en een derde vraagt om beelden. Krachtig en kort. Het woord 'monument' stamt af van het Latijnse werkwoord 'monere' dat zowel 'herinneren' betekent als 'waarschuwen'. Ook deze vier mei kijken we terug naar die donkere momenten en herinneren we ons de slachtoffers en hun moed. Met als enig doel om ons, onze kinderen en hun kinderen eraan te herinneren hoe kostbaar en kwetsbaar vrede en vrijheid zijn.

De Haagse kunstenaars Albert Brussee, Rein Edzard, Wim de Haas, Gareth Harwood, Tatiana Radier, Gerrit Vennema en Ellen Verheij wisselen het programma af met voordracht en muziek. Ook wordt een filmfragment van Robin Lutz van de slag bij Ypenburg vertoond.

Indisch Monument aan de Teldersweg

Rond 15 augustus als we de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdenken bij het Indisch Monument in Den Haag zal de Haagse Kunstkring een bijeenkomst organiseren waarin het ontstaan van het monument en de toekomst ervan zullen worden besproken. Ook de rol van de van oorsprong Bulgaarse kunstenares Jaroslawa Dankowa zal worden toegelicht door Wim de Haas.

 

In het verlengde van deze activiteit vragen uw aandacht voor de volgende oproep:

HKK-leden in verzet '40-'45

Website
Zeventig jaar bevrijding! Ook HKK-leden hebben in het verzet gezeten en dat moet herdacht worden.
Marianne Rehorst en Jet Quadekker (afdeling Letteren, Theater en Film) zijn bezig met een website over deze leden. De website zal strak worden opgezet, met één pagina per persoon, een foto en een beperkte tekst. Later kunnen te allen tijde aanvullingen worden geplaatst. Zo kan gaandeweg een interessant document ontstaan waar misschien nog iets anders mee gedaan kan worden.

Wij zoeken...
Wij zoeken namen, verhalen, anekdotes, foto's van de persoon of het werk. Alles is welkom!

Help ons!
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wacht er niet te lang mee! Wij willen de website graag dit jaar in de lucht hebben.

Jet Quadekker en Marianne Rehorst