Zondag 23 juni  2019 17.00 uur

Lezing door literatuurwetenschapper Margreet den Buurman

Moet een schrijver of beeldend kunstenaar in zijn of haar werk politiek stelling nemen? Heeft kunst een taak in de maatschappij?

Thomas Mann door Paul Citroen

Thomas Mann door Paul Citroen

Toegang leden Haagse Kunstkring vrij; overigen € 5,-

Borrel na afloop

Nog in oktober 2014 herdacht de Kunstkring dat Erika Mann hier in 1935 optrad met haar politiek-satirische cabaret Die Pfeffermühle. Vier jaar later, in 1939, liepen Thomas Mann en Katia op 29 juli over het Voorhout naar Pulchri, om daar door het antifascistische kunstenaarsverzet ontvangen te worden. Waarschijnlijk liep Menno ter Braak mee, die gastheer was van de avond.

'Alleen door mijn tijdperk, gedwongen door de omstandigheden, heb ik mij gericht op het politieke, het sociale. Met veel tegenzin...(...) De ethiek waarvoor ik mij inzet deze te ontvouwen, is vóór alles een persoonlijk probleem. Ik ben vóór alles een individualist.' (Thomas Mann in een interview voor Les Nouvelles Littéraires, Paris op 23 januari 1926)

'Een schrijver heeft zonder dat hij handelt, een geweten voor degenen die handelen', (Heinrich Mann)

Moet een schrijver of beeldend kunstenaar in zijn of haar werk politiek stelling nemen? Heeft kunst een taak in de maatschappij? Vragen die in de lezing op 23 juni aan de orde zullen komen. Het meningsverschil hierover van Thomas Mann met zijn collega-broer Heinrich bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog duurde ruim acht jaar. Aan de hand van het grote essay van Thomas Mann Betrachtungen eines Unpolitischen uit 1918, dat ook in zijn tijd controversieel was, wordt het problematiseren door Mann van de relatie tussen kunst en politiek nader toegelicht.

Margreet den Buurman (Den Haag, 1953) is literatuurwetenschapper en al tien jaar bezig met 'Mann research', wat leidde tot een z.g. 'Mann reeks'. Recent trad zij op in het Goethe Instituut Amsterdam tijdens een Klaus Mann herdenking.