30 augustus t/m 24 september 2023
Groepstentoonstelling Rineke Kop e.a.

Een reünie-expositie van 11 oud-leerlingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). Opening zaterdag 2 september 16.00 uur door Margreet Hofland, schrijver en journalist.

A IMG 8262 de klassefoto

De klas van 69
Een reünie-expositie van 11 oud-leerlingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK)

Het is lente 1973. In de maanden mei en juni vinden de jaarlijkse eindexamens plaats. Zo ook voor een groep van ca. 20 studenten van de afdeling NXI aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Dat is nu 50 jaar geleden.
De opleiding NXI bestaat als zodanig niet meer omdat destijds een trend ontstond dat er een gespecialiseerde mode opleiding moest komen, vergelijkbaar met modeopleidingen aan academies in de ons omringende landen. De afdeling heet nu Textiel en Mode. In de jaren zestig en zeventig was het een breed opgezette opleiding  waar naast tekenen en schilderen ook vakken gedoceerd werden als mode- en stofontwerpen, perspectief, didactiek, stilleven, anatomie, kunst-, kostuum- en weefselgeschiedenis, lettertekenen en –schrijven.
Het is die diversiteit die terug te vinden is in de huidige expositie van 11 klasgenoten van ‘De klas van 69’. Wat is er na de jaren van onderwijs terecht gekomen van de studenten. Welke wegen hebben ze bewandeld? Wat ze ook gedaan hebben om in hun onderhoud te voorzien, ze hebben hun liefde voor de beeldende kunst behouden. Zo zijn er werken te zien in diverse technieken met thema’s als mode, (kunst) geschiedenis, natuur, mythologie, abstractie en beleving van kleur.
In ‘De klas van 69’ willen de klasgenoten vieren dat ze na vijftig jaar nog actief zijn.

Deelnemende klasgenoten: Ursula Broug, Sonja van der Burg, Lidwien Chorus, Elsbeth van der Hoeven, Francisca Janssen, Rineke Kop, Esther Kranendonk, Toby O’Meeng, Simone Robbers, Sophia de Roo van Alderwerelt en Ellen Schreuders.

‘De Klas van 69’ exposeert in de benedenzalen van de Haagse Kunstkring van 30 augustus tot en met 24 september 2023.
De opening vindt plaats op zaterdag 2 september om 16 uur door Margreet Hofland, schrijver en journalist. Margreet heeft eveens de opleiding N XI doorlopen.

De finissage vindt plaats op zondag 24 september om 15 uur met een voordracht van Seraphina Hassels, actrice, dichter en presentatrice.

Bij de expositie is in beperkte oplage een brochure gemaakt met een inleiding van Margreet Hofland. Deze is te koop á € 5,-

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met
Rineke Kop: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-46566722) of
Sonja van der Burg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (06-21281881)