Zondag 28 augustus 2022 15.00 uur

Een jaarlijkse ontmoeting met verhalen en muziek.

Noem mij maar Kartini Alfian Emir Adytia en Anita Poolman 2022
Cellist Alfian Emir Adytia en voordrachtskunstenares Anita Poolman

 

Traditiegetrouw organiseert de Haagse Kunstkring in het laatste weekend van augustus ‘Onder de waringin’, een levendige ontmoeting met muziek en teksten uit Nederlands-Indië, Nederland en Indonesië.

Voordrachtskunstenares Anita Poolman en cellist Alfian Emir Adytia spelen de voorstelling ‘Noem mij maar Kartini’, gebaseerd op de aangrijpende brieven van Raden Adjeng Kartini (1879-1904), een jonge Javaanse vrouw met visie en vervuld van idealen, ideeën en dromen. Haar leven werd bepaald door tradities en strenge regels (adat), uithuwelijking, polygamie, invloeden van het kolonialisme en de westerse cultuur. Brieven die anno 2022 niet aan kracht hebben ingeboet en nog altijd inspireren.

Ieder jaar viert Indonesië op 21 april de geboortedag van Raden Adjeng Kartini. Ze wordt als een nationale heldin herdacht. Speciale aandacht krijgen dan de geschriften die zij naliet. Ze worden contextueel besproken en benaderd om meer grip op haar gedachtegoed te krijgen, hoe haar ideeën bijdroegen aan de vooruitgang van de vrouwen- en nationalistische beweging.

Na de pauze doet Samia Kotele, onderzoeker op het gebied van vrouwengeschiedenis in Indonesië, een boekje open over Kartini. Ze belicht de intellectuele erfenis van Kartini in samenhang met actuele maatschappelijke vraagstukken.