Zaterdag 17 september 2022  15.00 – 16.00 uur

Lezing door Nanet van Braam Houckgeest.

Lezing Per palankijn naar Peking

In 1795 vierde Keizer Qianlong van China zijn 60-jarig keizerschap. Met ‘stille diplomatie’ werd de VOC-koopman Andreas Everardus van Braam Houckgeest (1739-1801) uitgenodigd een Hollandse delegatie te formeren om de keizer te bezoeken en hem te feliciteren. Van Braam hield een memoriaal bij van de reis van Kanton naar Peking (en terug) en het verblijf aan het hof. Het memoriaal is bewaard gebleven, en in november 2021 als eerste complete transcriptie verschenen onder de titel 'Per palankijn naar Peking'.

In het memoriaal heeft Van Braam zijn belevenissen en beschouwingen op zeer onderhoudende wijze opgeschreven. Het was een afmattende reis, maar zo bijzonder en interessant, dat je er volkomen in meegenomen wordt, en je de ontberingen en schoonheden haast aan den lijve ondervindt.

Nanet (nazaat van Andreas Everardus) neemt u mee op reis door het China aan het einde van de 18e eeuw, zij plaatst de reis in een historische context en vertelt u over de privileges die Keizer Qianlong aan de Hollandse delegatie verleende.

De lezing wordt afgesloten met een kleine borrel, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd. Het boek is te koop voor € 39.

Toegang vrij.

Reserveren gewenst: tel. 070-3647585 tijdens openingsuren van de galerie (woensdag t/m vrijdag 12-17 uur; zaterdag en zondag 13-17 uur).