2 t/m 21 april

Presentatie van blinddrukken van Christa van Santen (vitrine ingang Haagse Kunstkring)

In de vitrine bij de ingang van de Haagse Kunstkring presenteren kunstenaarsleden van de Haagse Kunstkring zich beurtelings. Doorgaans ziet dat er net wat anders uit dan een gewone tentoonstelling van hun werk.

Christa van Santen zegt over haar presentatie het volgende:
"Volgens het woordenboek Koenen is dat het afdrukken van letters of clichés zonder inkt, zodat alleen de indruk zichtbaar wordt toegepast voor bijvoorbeeld briefhoofden, vignetten etc. In de tijd dat ik op de Vrije Academie zat, maakte de directeur, oprichter en kunstenaar Livinus van de Bundt o.a. blinddrukken, meestal op klein formaat. Ik vond het een fascinerende techniek. De hoogdruk en diepdruk die je in het papier kunt bereiken heeft veel met licht te maken. Nu ik vooral met licht werk zowel als lichtontwerper in de architectuur en als beeldend kunstenaar is deze techniek, die zowel op daglicht als kunstlicht reageert, een uitdaging. Je kunt met letters woorden maken of het gewoon in de vrije zin gebruiken in combinatie met diverse vormen. Er zijn veel composities mogelijk.

Het geeft het beste resultaat met een dik soort papier, vaak aquarelpapier. In mijn geval moet voor het resultaat het papier nat gemaakt worden. De gekozen vormen en/of letters zo neer gelegd zoals je dat wilt en daar bovenop het natte (aquarel) papier, voor de hoogdruk. Om diepdruk te maken kun je dan weer een combinatie van vormen en letters nu bovenop dat zelfde natte papier leggen (oppassen wat er onder ligt). Het geheel goed afdekken bijvoorbeeld met een kartonnen plaat en dit dan onder een lithopers doorhalen. Je kunt natuurlijk volstaan met alleen hoogdruk of alleen diepdruk. Het is een keuze.

Het vraagt wel enige oefening en handigheid. Maar dat geldt ook voor de grafische technieken. Een ets maken is ook een kunst (en kunde). Alleen bij blinddrukken komt er geen inkt of kleur bij kijken", aldus Christa van Santen.