Vrijdag 16 januari 20.00 uur

Maandelijkse thema-avond over kunst: vertoning van de documentaire The Artist is present over het werk van performance-kunstenares Marina Abramovic.

Toegang vrij

Deze een dik uur durende documentaire geeft een beeld van de ontwikkelingen van deze bijzondere kunstenares. Zij werd bekend door haar spraakmakende performances, waarmee ze in de jaren zeventig en tachtig haar carrière begon.

Performances lijken van een voorbije tijd, van de zeventiger jaren. Toen Joseph Beuys op zoek naar oorspronkelijke inwoners van Amerika zich met een coyote liet opsluiten in een galerie in New York. Toen Gilbert en George als living statues gingen staan op de trap van het Stedelijk museum. En Nederlandse kunstenaars, zoals Basjan Adler, Johnny van Doorn, Willem de Ridder, Wim T. Schippers, Moniek Toebosch en Simon Vinkenoog zichzelf als kunstwerk presenteerden.

Maar performances worden er nog steeds gegeven. In het Stedelijk Museum Amsterdam houdt Tino Sehgal het hele jaar performances, elke dag als tentoonstelling. Deze tentoonstelling kent een spanningsboog; in januari start het project met een subtiele interventie in een van de museumzalen. In dit werk neemt een op de vloer liggende menselijke figuur met continue, vloeiende bewegingen lichaamsposities aan die verwijzen naar het werk van Bruce Nauman en Dan Graham. In de maanden na januari zullen de werken steeds omvangrijker worden, om in de zomer te culmineren in 'situaties' waarbij veel figuranten betrokken zijn. De werken na de zomer worden weer steeds kleiner van schaal, om in december te eindigen.

Deze week, donderdagavond, staat de man achter baanbrekende performances in de jaren zeventig opnieuw in het Stedelijk na jaren van afwezigheid: Frank Uwe Laysiepen. Beter bekend onder zijn artiestennaam Ulay was hij de partner van de grandmother van de performances, Marina Abramovic. Over het werk van deze laatste kunstenares, en de ontwikkelingen daarin, is een bijzondere documentaire gemaakt, die vrijdagavond dus in het kader van de PowWowavonden wordt vertoond.

Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, om oude vrienden te ontmoeten en om geschillen te slechten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.