Zondag 18 januari 15.30 uur

1e in een serie concerten waarin de luit in het middelpunt staat. 'Van Troubadour tot Tinctoris: tokkelen in de Middeleeuwen' door ensemble l'Alba: Sarah Walder, vedel en René Genis, luiten, met Mikae Natsuyama, zang en draailier.

Engelen met luit en vedel Engelen met luit en vedel

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-

 Vanaf januari organiseert de Haagse Kunstkring, op initiatief van luitiste Ireen Thomas een kleine serie luitconcerten.

Het programma van het eerste concert volgt in grote lijnen de vroege reis van de luit door Europa. Het is een van vele instrumenten die vanuit de Arabische wereld Europa binnenkwam. Het instrument werd ongekend populair, en kreeg een plaats in het muziekleven die vergeleken zou kunnen worden met die van de piano nu. In de 19e eeuw deed de luit al helemaal niet meer mee: hooguit als mikpunt van spot, zoals in Die Meistersinger van Nürnberg van Richard Wagner. Maar in het midden van de 20e eeuw stonden in Europa 'oude muziekpioniers' op die zich gingen verdiepen in de muziek van vóór Johann Sebastian Bach en zich gingen afvragen hoe deze muziek geklonken moet hebben. Zo kwamen ze weer bij de instrumenten terecht waarop die muziek gespeeld werd. Instrumentmakers begonnen ze na te bouwen, die 'oude muziekpioniers' gingen erop spelen en op de conservatoria startten de eerste opleidingen.

Het ensemble l'Alba zal een staalkaart van die oude muziek geven. De oudste stukken dateren uit de twaalfde eeuw en het programma doorloopt daarmee de middeleeuwen, via de renaissance naar de barok.