Zondag 15 februari 15.30 uur

2e concert in de Haagse Luitserie 'O Sanfte Laute'. Ciska Mertens speelt luitmuziek uit de barok: luitspelers rond Wilhelmine van Pruisen (1709-1758), m.n. Silvius Leopold Weiss, Adam Falckenhagen, Joachim Bernhard Hagen en Paul Charles Durant.

a Wilhelmine1 Wilhelmine van Pruisen

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten  5,-; overigen 10,-

In dit tweede in een serie van drie luitconcerten staan luitspelers rond prinses Wilhelmine van Pruisen (1709-1758) in het middelpunt. Zij was de lievelingszuster van Frederik de Grote en markgravin van Brandenburg-Bayreuth. In het eerste concert luisterden we naar luitmuziek van troubadours uit de twaalfde eeuw tot en met de renaissance. In dit concert gaan we door naar de barok. In die tijd bloeide het culturele leven in Bayreuth op. Twintig jaar lang was Wilhelmine verantwoordelijk voor de muziekopdrachten en programmering van het operahuis. Haar ideaalbeeld was een samengaan van kunstdisciplines: beeldende kunst, architectuur, literatuur, filosofie en muziek. Waar hebben we dat meer gehoord? Ook haar eigen muzikale talenten ontwikkelde ze en dan vooral haar luitspel.

Ciska Mertens voert op haar barokluit werken uit van diverse componisten uit de achttiende eeuw. De muziek die zij speelt bestaat naast het hoogbarokke werk van Silvius Leopold Weiss, tijdgenoot en collega van Johann Sebastian Bach, uit muziek in de 'empfindsame' en galante stijl. Deze weerspiegelt het esthetisch ideaal van die tijd. Sierlijkheid, bekoorlijkheid, begrijpelijkheid en natuurlijkheid van de uitgedrukte gevoelsinhoud waren belangrijk. Het zijn stijlen waarin de overgang naar de klassieke muziek van Haydn en Mozart te horen is.

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, studenten conservatorium en Ooievaarspas € 5; overigen € 10.