Zondag 15 maart 15.30 uur

3e concert in de Haagse Luitserie

18e-eeuwse luitmuziek van de componisten Charles Paul Durant, Friedrich Wilhelm Rust (1739-1796) en Johann Joachim Quantz (1697-1773) én hedendaagse luitmuziek van Earl Christy, uitgevoerd door Earl Christy, barokluit, en Helmut Riehl, barokviool.

Earl Christy Helmut Riebl

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-

De kleinschalige kamermuziek was populair in de tijd van de barok en het classicisme. Toen er nog geen radio of muziekopnames bestonden, waren arrangementen van opera's of orkestmuziek vaak de enige manier om in de huiselijke sfeer van muziek te kunnen genieten. De intieme stukken die zo ontstonden werden gemaakt voor het plezier van de massa's en waren niet, zoals veel muziek van die tijd, beperkt tot de elite.

De muziek in dit programma weerspiegelt het intieme karakter van deze 'hausmusik'. De luit was van de zestiende tot de achttiende eeuw ongelooflijk populair in Europa. De sonoriteit en het boeiende geluid van dit snaarinstrument waren bijzonder geschikt voor kleine kamers of zalen. De combinatie met de viool, in de huidige muziek in onbruik geraakt, brengt de sfeer van de kamermuziek uit de achttiende eeuw tot leven.