6 mei t/m 14 juni

Stillevens: van figuratief naar abstract te zien, een keuze uit 65 jaar werk van Dinieks. Aquarellen en olieverfschilderijen (Albert Vogelzaal)

Opening: zaterdag 9 mei 15.30 uur
Uitloop: zondag 14 juni 16.00 uur

De exposante, onlangs tachtig jaar geworden, onthult ons het volgende over deze expositie:

"De tentoonstelling begint met een tekening uit 1950. Gewone, dagelijkse dingen hebben mij altijd geïnspireerd. Meestal arrangeer ik deze voorwerpen. Maar soms word ik getroffen door toevalligheden: een betrapt stilleven is vaak verrassend. Dikwijls maak ik kleine voorstudies in aquarel en een aantal daarvan is hier te zien. Wel zijn er series ontstaan naar één voorstudie. Gaandeweg zag ik ook abstracte kwaliteiten in mijn stillevens die in mijn werk, dat nog zeer herkenbaar was, een rol gingen spelen. Deze halfabstractie heb ik ervaren als zeer boeiend. Mijn serie Vegetatie getuigt hiervan. Na deze serie was ik doodgelopen in werken naar de 'aanschouwing'.

Na jaren vond ik een nieuwe weg via een gezeefdrukte vorm: een aan één punt opgehangen doek was de inspiratiebron. Deze vorm – zij het samengesteld – gebruik ik nog steeds. De doeken die hieruit ontstaan noem ik 'constellaties'. Veel denkwerk en voorstudies gaan hieraan vooraf. Een doek met voorstudie is op de tentoonstelling te zien. Het sluitstuk van deze expositie is een onderdeel van een zesluik".

Klik hier voor een gefilmd portret van Dinieks, gemaakt door Stanley Hillbrand.