6 januari t/m 28 februari

Beelden voor buiten van Hans la Hey (binnenplaats)

Afbeelding 1
  

De titel van deze serie beelden is: De appel der begeerte en bestaat uit cortenstaal en messing.

Hans la Hey: "Waarom zijn wij op aarde? Om in het hiernamaals gelukkig te worden. De verlossing vindt u na de dood. In de hemel zal het u aan niets ontbreken. Zo luidt de zingeving, die ons troost moet bieden in dit aardse tranendal dat ooit een paradijs was. Waarom het dan toch mis ging, terwijl Hij zag dat het goed was, is een open vraag waarbij woorden tekort schieten. Ik heb een monument van beelden gemaakt om dit menselijk tekort teniet te doen."


Verhaal van vijf beelden


De gedachte
Deze appel is vlak, hard en onrijp
abstract is zijn uitstraling wellicht
concreet te noemen, hij veroorzaakt
dan ook buikpijn.


De verleiding
Noodzakelijk vol, blozend en zoet
van geur, zet zij aan tot een vergrijp.


De verzoeking

Dat is de schil, die al slingerend het
vlees heeft ontbloot.


De begeerte
Hier is het, dat lichaam opzweept
en de geest bedwelmt.

De kiem
Schoksgewijs worden de pitten
Uitgespuwd. Zij zullen zorgdragen
voor alles wat daarna komt

 

Hans la Hey (1953) maakt zijn beelden van karton, blik, ijzer en hergebruikt staal. Hij heeft een smederij waar hij het staal ook kan bewerken. Hans heeft een eigen vormentaal waarin je onder andere mensen, vlinders, vogels, varkens, appels en peren kunt herkennen. Hij is al sinds zijn vijftiende jaar bezig met het thema appels. De appels zijn van papier gegroeid naar grote ijzeren objecten. De appel is een oersymbool, heeft veel betekenissen en komt overal terug.

Tien grote beelden van hem zijn opgenomen in een beeldenroute in Rijswijk. Ze staan er sinds 2000 en zijn kortgeleden opnieuw geschilderd. De Rijswijkse bevolking koos deze beelden onlangs uit tot leukste objecten in de gemeente.