Zondag 20 maart 16.00 uur

'tGe-luyt van de Viola da Gamba

3e concert in de Haagse Luitserie 2016: gamba & luit en de vele overeenkomsten

Renée Bosch 2016 Renée Bosch

Werken van Diego Ortiz, Tobias Hume, Demachy, Sainte Colombe en Marin Marais door Renée Bosch, viola da gamba, en Ireen Thomas, liuto attiorbato

Toegang € 10,- / leden en Vrienden Haagse Kunstkring, studenten, Ooievaarspas en CJP € 5,-

Het derde concert in de Haagse Luitserie 2016 laat de vele overeenkomsten tussen de viola da gamba en de luit zien. Deze instrumenten zijn vanaf de prille jaren van hun bestaan reisgezellen geweest op hun tocht door Europa. Twee nobele snaarinstumenten die met glans en finesse omgeven zijn, de één weliswaar getokkeld en de ander gestreken. De eerste viola's - zoals men de uit Spanje komende vihuela de arco in Italië al snel ging noemen -, hadden net zoals de luit fretten op de hals en de speeltechniek van de linkerhand was bijna identiek. Het verschil tussen beide instrumenten was in die beginjaren zo klein dat ze in heel wat theoretische geschriften als leden van eenzelfde familie werden voorgesteld.

Het is dan ook geen wonder dat veel professionele musici vaak beide instrumenten beheersten. Luitmuziek diende als voorbeeld voor het gambarepertoire. De eerste Engelse en Franse solomuziekpartituren van de vroege zeventiende eeuw werden dan ook geschreven in tablatuur, zoals dat voor de luit gebruikelijk was. En precies omtrent de stijl van het repertoire ontstond een felle discussie die de gambisten van toen verdeelde: moest de gamba in de eerste plaats een melodie-instument zijn, zoals de viool , dat voluit moet kunnen zingen, of moest de gamba trouw blijven aan haar zuster, de luit, en zich juist richten op polyfoon spel met veel akkoorden?

Zoals de menselijke stem, zo zingt de viola da gamba van Renée Bosch. Muziek wordt als taal waarmee dingen gezegd worden die niet onder woorden te brengen zijn, muziek die hartstocht, wanhoop, eenzaamheid, geluk en vreugde verbeeldt, muziek die fluistert en schreeuwt. Ze laat in dit programma horen dat tokkelen en strijken slechts één stap van elkaar verwijderd zijn.

Werken van Diego Ortiz, Tobias Hume, Demachy, Sainte Colombe en Marin Marais staan op het programma. Renée Bosch bespeelt de viola da gamba en de luit. In de werken van Ortiz en Marais staat de Haagse luitiste Ireen Thomas, initiatiefneemster van deze Haagse luitserie, haar bij.