15 t/m 19 juni

a Dirk van de Kooij  a John Cage - Fontane Mix  a Remko Scha

Dirk Vander Kooij                     John Cage                         Remko Scha

a Non Stop Architecture  a Baljurk  a Remko Scha - Machine Drawings

Non Stop Architecture          Eric Vreedenburgh -              Remko Scha
                                             Archipel Ontwerpers

Start: woensdag 15 juni 18.00 uur. Meet, Greet and Eat with the Artist.

Donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 juni 18.00 uur: concert-performance door de gitaarmachine van Remko Scha

Toegang vrij, bar open 17.00 uur.

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 22.00 uur: spectaculaire videoprojectie

Zondag 19 juni 15.30 uur afronding

ontvangst (15.30 uur), debat (16,00 uur), performance (18.00 uur), borrel, eten & drinken (18.30 uur), concert (20.00 uur). Toegang debat resp. concert € 12,50, leden € 5; passe-partout geldig. Kosten maaltijd € 12,50, met passe-partout voor € 7,50; vooraf inschrijven gewenst.

Eric Vreedenburgh laat zien én horen hoe de ontwikkeling van analoog naar digitaal gestalte heeft gekregen in architectuur, kunst en muziek. In 1990 vroeg hij met 'Non-Stop Architecture' aandacht voor pionierende geesten als John Cage, wiens ideeën om geluid te bevrijden en toch te structureren verrassend vergelijkbaar bleken met strategieën om architectuur flexibel te maken. De computer heeft die ontwikkeling enorm versneld. Reden om de stand van zaken te peilen in Non-Stop Architecture Revisited.

Opzet
De opzet is tweeledig. Ten eerste de vraag hoe een architectonisch ontwerp bij voorbaat kan anticiperen op veranderende opvattingen over maatschappij en wonen. Ten tweede het besef dat wij in een ideeënwereld leven en dat alle vormgeving op een mentale basis berust. De menselijke capaciteit om te ordenen heeft veel praktische consequenties, maar manifesteert zich misschien wel het mooist in de kunst - geen enkele kunstvorm uitgezonderd. Wat er in de HKK getoond wordt is steeds het 'toevallige' resultaat van een open proces binnen bepaalde spelregels.

Kunst en technologieIn de afgelopen jaren heeft de technologische ontwikkeling niet stilgestaan en worden ontwerpprocessen op hun kop gezet. De versmelting van technologie met kunst en ontwerpen is een realiteit. Eén en hetzelfde algoritme kan zowel landscapes, soundscapes of ruimtelijke objecten genereren.

Non Stop Architecture Revisited brengt werk onder de aandacht van oude en nieuwe pioniers: John Cage, Dick Raaijmakers, Remko Scha, Eric Vreedenburgh, Jochem van de Spek, Dirk Vander Kooij, Piet Zwart, Jos de Bruin, Livinus van den Bunt, Piet Hein Eek/Marc Ruygrok en Zoetrope studio. Allen hebben een relatie met open ontwerpprocessen. Heeft dat de toekomst? Ter afsluiting vindt op zondag 19 juni een discussie plaats met Wim de Ridder, Diana Wind, Mick Eekhout, Alcedo Coenen en Eric Vreedenburgh. Ook zijn er performances van Samuel Vriezen en Josien Laurier en The Machines.

Voorop in deze jubileummanifestatie staat het idee van cross-over. Bij elk project zijn minimaal twee kunstdisciplines betrokken. Curator Menno Doornbos – insider in de kunsten en met oude wortels in het Haagse, maar wat betreft de Haagse Kunstkring een onafhankelijk buitenstaander – bewaakt de kwaliteit. In deze tentoonstelling manifesteert de HKK zich als een laboratorium, waar goed voorbereide proefnemingen kunnen leiden tot een ander resultaat dan gedacht (inclusief de onverwachte vondst). Gebaande wegen kunnen schitterend zijn, maar nieuw terrein verkennen vergt pas echte improvisatie.