29 juni t/m 3 juli 2016

3e tentoonstelling van het project 125 jaar HKK - Het X-over DNA.

Hierin wordt de nestor van de elektronische muziek, Dick Raaijmakers (1930-2013), geconfronteerd met de jonge honden van hedendaagse megashows in beeld en geluid.

a Dick Raaijmakers

Woensdag 29 juni – Meet, Greet and Eat with the Artists (18.00 uur)
Donderdag 30 juni – Visueel antwoord van Zoetrope op de film Hong Kong van Gerard Holthuis (20.00 uur)
Zondag 3 juli afronding – ontvangst (15.30 uur), Debat met Diana Wind, Kees Tazelaar e.a. (16.00 uur), Borrel, Eten & Drinken (18.30 uur), concert (20.00 uur)

Dick Raaijmakers (1930-2013) was een van de eerste onderzoekers van elektronisch geluid op het Natlab van Philips. Zo te zien een keurige man, in hagelwit overhemd en het haar in een scheiding gekamd, typerend voor de jaren vijftig, maar zijn bijnaam Kid Baltan (omgekeerd te lezen) doet anders vermoeden. Raaijmakers ontwikkelde zich snel tot de een van de beste cross-overkunstenaars waar de HKK-manifestatie de spotlights op zet. Als filosoof, componist, schepper van geluidssculpturen, curator (Anti Qua Musica in het Haags Gemeentemuseum) en docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij velen geïnspireerd. Kraftwerk en consorten zijn hem dankbaar. Te zien en te horen zijn enkele van zijn unieke geluidssculpturen, zoals de Ideofoon 1.

Hong Kong
Vier jonge VJ's, die sinds kort opereren onder de noemer Zoetrope, geven visueel tegengas. In het dagelijks leven zorgen ze voor explosieve beeldeffecten bij grote dance-evenementen. Morgen op Ibiza, overmorgen in Berlijn. Hoe enerverend ook, de 'video jockey' is dienstbaar aan de muziek van een disc jockey. De cross-over manifestatie in de HKK biedt een uitgelezen kans om de eigen visuele stijl diepgaander te exploreren en op een nieuwe manier te reageren op andere vormen van kunst. Zoetrope gaat bijvoorbeeld in dialoog met de film Hong Kong, een zwart-wit klassieker van Gerard Holthuis. Voor de Hong Kong-beeldengroep van Archipel Architecten wordt een nieuwe enscenering geschapen, waarbij gezocht naar de sfeer van hectiek met een waas van oosters mysterie, iets dat velen ervaren in een stad als Hong Kong.

Muziek, vormgeving en beeldende kunst, letteren en aanverwante disciplines zoals film en theater werken al 125 jaar structureel samen binnen de HKK. Om dit DNA fris onder de aandacht te brengen heeft gastcurator Menno Doornbos een veelomvattende manifestatie opgezet: HET X-OVER DNA. In de maanden juni en juli worden er wekelijks nieuwe 'cross-overs' gepresenteerd.

Overdag gratis toegang expositie. Avondprogramma: € 5,00 voor leden, € 12,50 niet-leden, houders passe-partout gratis toegang. Eten & drinken op woensdag en zondag : € 12,50, voor houders passe-partout op zondag € 7,50. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Passe-partout € 75 (niet-leden), € 50 (leden) voor het parallelprogramma in juni en juli.