28 maart t/m 22 april 2018

Tentoonstelling De som der delen (mensen en dieren, landschappen en klei).

Werk van Alexander Verduijn den Boer, Hélène Penninga, Kris Spinhoven, Theo de Feyter, May An Go, Roeland Zijlstra, Bert Osinga, Bram Stoof, Joanna Quispel, Wendelien Schönfeld en Coccie van Duijn

k Roeland Zijlstra
Werk van Roeland Zijlstra

Opening: zaterdag 31 maart 17.00 uur
'De kunstenaar vertelt': zondag 8 april 16.00 uur
Uitloop: zondag 22 april 16.00 uur met trekking van een kunstloterij

De deelnemers aan deze expositie organiseren een kunstloterij. De kunstenaars brengen daarvoor originele prijzen in. Koop één of meer loten van € 2,50 per stuk per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zet in de onderwerpregel 'kunstloterij' en vermeld het aantal loten.

Een aantal van deze kunstenaars kreeg na een bezoek aan het Rijksmuseum en een nazit in een Amsterdamse kroeg het idee om eens samen te exposeren. Zij vroegen er andere mensen bij, waarmee zij dachten een mooi geheel te kunnen vormen, en zo ontstond deze expositie.

De meesten kennen elkaar al langer en exposeerden al vaker samen. Zo zijn bijv. Kris Spinhoven, Bert Osinga, Wendelien Schönfeld, Johanna Quispel en Alex Verduijn den Boer lid van het Nederlands Portretschap, kennen Roeland Zijlstra, Coc van Duijn, Hélène Penninga, Kris Spinhoven en Alex Verduijn den Boer elkaar van de Haagse academie, weer anderen schilderden met elkaar tijdens de manifestatie Katwijk Plein Air of namen regelmatig deel aan de expositiereeks "Locatie: Amsterdam" met stadsgezichten.

Zij werken bijna allemaal naar de waarneming binnen en buiten het atelier. Joanna, dit jaar stadstekenaar van Amsterdam, tekent met pastel, Alex met houtskool en Siberisch krijt, Theo en Wendelien schilderen met gouache, Bert, Kris en Bram met olieverf. Wendelien, die in 2017 de Prix de Gravure Mario Avati- Académie des beaux-arts won, maakt bovendien houtsneden en houten beelden. Allen voelen zich gebonden aan de werkelijkheid.

Roeland tekent bijna iedere dag met veel vaart een portret. Een selectie uit deze portretten krijgt in de expositie een aparte plek in de vitrine. In zijn schilderijen werkt Roeland meer vanuit de fantasie, hoewel hij altijd figuratief blijft.

Hetzelfde geldt voor Hélène en Coc. Hélène tekent en schildert, Coc maakt lino's en werkt net als May An met klei. Het materiaal is weliswaar hetzelfde, maar de techniek is zeer verschillend. May Ans werk is steengoed, dat van Coc is aardewerk. May An maakt stapelingen van losse kommetjes waardoor het samengestelde objecten worden. Bij Coc is de decoratie het belangrijkst.

Zo vormen deze elf kunstenaars samen een prachtige som der delen.