31 juli t/m 25 augustus 2019

Tentoonstelling: Johanna Koopmans, houten beeldhouwwerken en fotocollages (Bovenzaal)

Opening: zondag 4 augustus 16.00 uur (N.B. Gewijzigde openingsdag)

a Afbeelding Johanna Koopmans 1Beeldhouwster Johanna Koopmans (1920-2018) heeft nooit aansluiting gezocht met de kunstwereld en ze lijkt geen belangstelling te hebben gehad om te exposeren. Haar bijna gehele oeuvre is nu voor het eerst - en het laatst - te zien in de Haagse Kunstkring. Haar nalatenschap bestaat uit 20-22 houten beeldhouwwerken (wisselend in grootte van 30 tot 180 cm) en een dertigtal zwart-witte fotocollages van groot formaat (A2 en A1).

Kort na de oorlog studeerde zij af bij Jan Bronner aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1972 vestigde ze zich in Zwitserland. Daar begon op latere leeftijd de meest geĂŻnspireerde en de meest productieve periode van haar leven. Eind jaren tachtig werkte ze samen met de Franse kunstfotograaf Luc Joubert die verbonden was geweest aan het Centre Pompidou in Parijs. Hij legde haar werken zodanig vast dat ze met de afdrukken fotocollages kon maken waarop nieuwe -virtuele- stukken ontstonden.

In haar levenshouding komen bedachtzaamheid, gewetensvol, eerlijk werken tot zeer hoge leeftijd terug. Zij liet zich inspireren door architectuur, kunst van de Azteken en reizen die ze maakte in Zuid-Amerika. Zij hielp de Boliviaanse gebroeders Ted (steen-beeldhouwer) en George (schilder) Carrasco hun weg te vinden in Noordwest Europa.

Johanna Koopmans is in 2018 op 98-jarige leeftijd in Vevey overleden. Zij liet haar werk na aan haar kinderen en hoopte dat zij er een goede bestemming voor zouden zoeken. De opbrengsten ervan wilde ze graag aan een goed doel schenken. Dat is Stichting Hoofdzaak te Rotterdam, Erasmus Medisch Centrum, geworden ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar aangezichtsaandoeningen bij kinderen.