Vrijdag 5 juli 2019 20.00 uur

Concert door 2 accordeonisten: Sofie de Klerk en Erica Roozendaal

a Sofie de Klerk  Erica Roozendaal

Toegang: leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-

 


Sofie de Klerk speelt 'Nadezhda', een voorstelling voor solo accordeon, waarin de performer, muziek, theater, zaal en publiek samenkomen. Het publiek zal getuige zijn van een innerlijke strijd. Sofie de Klerk speelt werk van Sofia Goebajdoelina, Vjatsjeslav Semjonov en een nieuw werk voor solo accordeon van Luke Deane.

 

Erica Roozendaal speelt ‘Black Birds’, wat de titel is van het tweede werk dat Kalevi Aho voor solo accordeon schreef. De vijf delen zijn een metaforische verwijzing naar het lied van een vogel. Het is de rode draad van dit programma. De accordeoniste combineert ‘visuals’ (zelfportretten), recent gecomponeerd werk en improvisatie. Het publiek is getuige van de zoektocht van de muzikant naar de manier waarop zij het best haar veelzijdigheid kan laten horen en zien..


Sofie de Klerk wilde als kind van zes al accordeon spelen. Op de middelbare school kreeg ze ook belangstelling voor theater en zang. In 2014 studeerde ze af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar bleek al dat de accordeon alleen niet voldoende is voor haar: ze gaf een eindexamenpresentatie met muziek, theater, geluid, licht en tekst.Ze speelde in het Gemeentemuseum in Den Haag de muziektheaterproductie 'Alma' over het leven van Alma Mahler. Ze speelde ook in ensembles onder leiding van Reinbert de Leeuw en Jurjen Hempel, en trad op tijdens de Operadagen in Rotterdam.

In 2017 begon zij aan een nieuwe master aan het Koninklijk Conservatorium: NAIP (new audience and innovative practice). Op 22 juni a.s. laat ze haar eindexamenpresentatie zien.

Sofie de Klerk staat nog aan het begin van een artistieke loopbaan en nu al noemt de jury van het Amsterdams Kleinkunst Festival haar 'een stoere en authentieke persoonlijkheid, met lef en een prachtige podiumprésence'. Met recht een veelbelovend jong talent dus.

 

Ook Erica Roozendaal wilde meer dan accordeon spelen. Zij wilde ook zelf liedjes en soundscapes schrijven. Maar toen ze de 'Schilderijen van een tentoonstelling' van Moessorgski op twee accordeons had gehoord, werd ze verliefd op de klank en op de mogelijkheden van dit instrument.

Ze haalde haar bachelor en master aan de Koninklijke Deense Academie voor Muziek bij James Crabb. Ze zette haar studie voort aan de Noorse Academie voor Muziek bij Frode Haltli.

Tijdens haar studietijd kreeg ze belangstelling voor nieuwe muziek. Ze werkte samen met componisten en er kwamen talloze nieuwe solowerken en kamermuziekwerken tot stand. Geïnspireerd door toondichters als Hafdis Bjarnadottir, Farshid Samandari and Igor Iofe ontdekte ze avontuurlijke nieuwe manieren om de accordeon te bespelen.

Naast hedendaagse muziek heeft Erica ook grote belangstelling voor volksmuziek. Zij is lid van The Klezmer Society, een ensemble dat zich toelegt op de klezmermuziek. Ook maakte ze een programma waarin hedendaagse composities en oude Nederlandse volksmuziek samenklinken.