Vrijdag 11 oktober 2019 19.00 uur

Jonge professionele zangers krijgen aanwijzingen op het gebied van stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Per avond drie duo's (zang en piano) met een afsluitend concertje.

Docenten: Erik Slik, zang, en Rixt van der Kooij, piano

a Erik Slik 2019

Toegang als toehoorder: leden en studenten vrij; overigen € 10,-. Actieve deelname is gratis.

Er is ruimte voor drie duo's à 45 minuten. Bij veel aanmeldingen wordt er geselecteerd op cv en kan de tijd teruggebracht worden naar 30 minuten. Om 18.30 uur is de kennismaking. Van 19.00 tot 21.45 uur zijn de openbare lessen en van 22.00-22.30 uur is er een afsluitend slotconcert door de deelnemers.

Actieve deelnemers kunnen zich tot 1 oktober Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden door een e-mail met cv te sturen.

*

Erik Slik tenor, studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij Henny Diemer en nam na zijn studie lessen bij Iris dell' Aqua en Margreet Honig. Hij behaalde in 2009 de finale van het Cristina Deutekom Concours.

Hij maakte als solo tenor deel uit van het Muziektheaterensemble van Theater & Philharmonie Thüringen waar hij zowel het lyrische vak uitoefende en de speeltenor partijen vertolkte. Op zijn repertoire staan: Fenton uit Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Nicolai, Sinowi uit Lady Macbeth van Sjostakovitsj, Mottel in de musical Anatevka, Walter de Courcey in de musical Chess en Schmidt in Massenet's opera Werther, Camille de Rossillon in Die lustige Witwe van Franz Lehar, Rector Adams in Peter Grimes en Pylade in Gluck's Iphygenie auf Tauris.

Tijdens zijn studie werkte hij mee aan verschillende operaproducties en zong rollen als Don Ottavio (Don Giovanni, Britten-Pears Programme in Aldeburg), Lehrbube (Die Meistersinger von Nürnberg, Stadttheater Bielefeld), Oronte (Alcina, Händel), Flute (A Midsummer Night's Dream, Dutch National Opera Academy). Hij zong de titelrol in Aladdin en de wonderlamp (Nino Rota, Vlaamse Opera), Nathanaël (Les contes d'Hoffmann, Nationale Reisopera), Un servo di Amelia (Un ballo in maschera, Nationale Reisopera), Tamino (Die Zauberflöte, coproductie Grachtenfestival en Nationale Reisopera), Molenaar (De Gelaarsde Kat, Opera Trionfo) en Remendado (Carmen, International Opera Productions).

Slik was te zien in Die Soldaten en Parsifal (De Nederlandse Opera) en als Phélipe le Beau in Rob Zuidam's Rage d'Amours. Bij de Nationale Reisopera zong hij Gonzalve in Ravel's l'Heure Espagnole en Don Basilio in Mozart's Nozze di Figaro. Hij werkte met dirigenten als Hartmut Haenchen, Jan Willem de Vriend, Otto Tausk, Bruno Weil, Antony Hermus, Kenneth Montgommery en Carlo Rizzi. In 2014 keerde hij terug bij De Nationale Opera (DNO) als Normanno in Lucia di Lammermoor als mede in de NTR Zaterdagmatinee in Beethoven's Fidelio naast zijn engagement als lyrische tenor bij Theater Thüringen.

Hij zong in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw als Torquemada in Ravel's "l'Heure Espagnole". Dit jaar debuteert hij in Zuid Afrika als Tamino in Mozart's Zauberflöte. Sinds 2014 maakt Erik deel uit van de Frommermann, een groep klassiek opgeleide zangers ontstaan als ode aan "The Comedian Harmonists".

Erik Sik heeft veel ervaring in het zingen van liedrepertoire. Sinds 2008 treedt hij regelmatig op met de pianiste Rixt van der Kooij in liederen van o.a. W.A. Mozart, Josephine Lang, Felix Mendelssohn, Jean Sibelius en Hector Berlioz. Als docent heeft Erik Slik ervaring met lesgeven aan grote groepen. Hij workshops over opera aan middelbare scholieren en leden van de Tweede Kamer. De focus ligt bij deze workshops op het kennismaken met adem- en zangtechniek en het aanleren van opera.

*

Rixt van der Kooij (1968) kreeg pianoles van Maria Stroo in Groningen. Daarna studeerde ze onder leiding van Else Krijgsman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Les in duo spel volgde ze bij Tan Crone. Vervolgens studeerde zij aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja waar ze de Aantekening Begeleiden en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Rixt van der Kooij volgde masterclasses bij o.a. Jürgen Uhde, Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.Zij begeleidde bij diverse zangmasterclasses waaronder die van Diane Forlano en Anthony Rolphe Johnson in Wales, Groot-Brittanië.

Met haar duo à quatre-mains partner Dessislava Radeva won zij in 1997 de EPTA-prijs op het zevende internationale concours voor vierhandig pianospel in Torhout, België.

Rixt van der Kooij is initiatiefneemster van de Friestalige klassieke muziekgroep 'De Spylman'. In 1995 verscheen de CD 'De Spylman' met daarop een overzicht van het Friese kunstlied uit de periode 1600-1995. In september 1999 bracht De Spylman de CD 'Wylde Wizen' uit met eigentijds repertoire uit de periode 1993-1999. Voor dit project werden diverse liederen speciaal voor de groep gecomponeerd. In september 1997 verscheen bij Finlandia Records de CD 'Meet the Composer Tauno Marttinen'. Hierop is zij te beluisteren in de pianosonate opus 90 en enkele kamermuziekwerken.

Als pianiste is zij gespecialiseerd in liedbegeleiding en dan met name het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire.Zij organiseert sinds 2002 een serie liedrecitals onder de titel Vocaal drieluik in Friesland. Hierbij werkt ze met jonge, pas afgestudeerde zangers. Sinds 2008 concerteert zij regelmatig op historische instrumenten.De serie JongVocaal in de Haagse Kunstkring in Den Haag bestaat sinds 2009. Elk jaar staat een ander thema centraal. Ook onbekendere liedcomponisten kwamen aan bod zoals bij voorbeeld Joaquín Turina, Michael Glinka, John Ireland en Wilhelm Stenhammer.

In juni 2019 behaalde Rixt van der Kooij de Master Classical piano met als onderzoeksonderwerp 'Schubert songs performed on a historical instrument and a modern piano – a search for expression'

Rixt van der Kooij is sinds 1991 als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.