Vrijdag 29 november 2019 19.00 uur

Jonge professionele zangers krijgen aanwijzingen op het gebied van stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Per avond drie duo's (zang en piano) met een afsluitend concertje.

Docenten: David Visser (bariton) & Rixt van der Kooij (piano). De deelnemers zingen liederen van Franz Schubert, Robert Schumann en Clara Schumann.

a David Visser

David Visser

Toegang als toehoorder: leden en studenten vrij; overigen € 10,-. Actieve deelname is gratis.

Er is ruimte voor drie duo's à 45 minuten. Bij veel aanmeldingen wordt er geselecteerd op cv en kan de tijd teruggebracht worden naar 30 minuten. Om 18.30 uur is de kennismaking. Van 19.00 tot 21.45 uur zijn de openbare lessen en van 22.00-22.30 uur is er een afsluitend slotconcert door de deelnemers.

Actieve deelnemers kunnen zich tot 19 november Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden door een e-mail met cv te sturen.

*

De bariton David Visser studeerde in 2017 af aan de Dutch National Opera Academy in Amsterdam. Hij volgde lessen bij Sasja Hunnego bij wie hij ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde. Zijn bachelorsdiploma haalde hij aan het Rotterdams Conservatorium Codarts waar hij lessen kreeg van Carolyn Watkinson. Hij werd jarenlang gecoacht door Meinard Kraak. Momenteel volgt hij lessen bij Marcel Boone en Paul Triepels.

Als oratoriumsolist zong David onder meer de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachts Oratorium van Bach, Händels Messiah, Die Schöpfung van Haydn, het Requiem van Mozart, Rossini's Petite Messe Solennelle en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Zomer 2019 vertolkte hij de rol van Silvio in Leoncavallo's Pagliacci bij Opera Spanga. In 2018 bracht David tijdens het Grachtenfestival Amsterdam de opera Niet de Klucht van de Koe in première en zong hij de rol van Belcore in Donizetti's L'elisir d'amore. In 2017 zong David de rollen van Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck met het Nederlands Jeugdorkest onder leiding van Antony Hermus; Marcello in La Bohème van Puccini en Pandolfe in Massenets Cendrillon met het Residentie Orkest onder leiding van Walter Althammer. Eerder zong hij de rol van Woodraven in de moderne opera The Mother of Black-Winged Dreams van Hanna Kulenty en de titelrol in de opera Don Giovanni van Mozart.

David is verbonden aan het Prins Claus Conservatorium als docent vakdidactiek binnen de opleiding klassiek zang.

 *

Rixt van der Kooij (1968) kreeg pianoles van Maria Stroo in Groningen. Daarna studeerde ze onder leiding van Else Krijgsman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Les in duo spel volgde ze bij Tan Crone. Vervolgens studeerde zij aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja waar ze de Aantekening Begeleiden en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Rixt van der Kooij volgde masterclasses bij o.a. Jürgen Uhde, Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.Zij begeleidde bij diverse zangmasterclasses waaronder die van Diane Forlano en Anthony Rolphe Johnson in Wales, Groot-Brittanië.

Met haar duo à quatre-mains partner Dessislava Radeva won zij in 1997 de EPTA-prijs op het zevende internationale concours voor vierhandig pianospel in Torhout, België.

Rixt van der Kooij is initiatiefneemster van de Friestalige klassieke muziekgroep 'De Spylman'. In 1995 verscheen de CD 'De Spylman' met daarop een overzicht van het Friese kunstlied uit de periode 1600-1995. In september 1999 bracht De Spylman de CD 'Wylde Wizen' uit met eigentijds repertoire uit de periode 1993-1999. Voor dit project werden diverse liederen speciaal voor de groep gecomponeerd. In september 1997 verscheen bij Finlandia Records de CD 'Meet the Composer Tauno Marttinen'. Hierop is zij te beluisteren in de pianosonate opus 90 en enkele kamermuziekwerken.

Als pianiste is zij gespecialiseerd in liedbegeleiding en dan met name het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire.Zij organiseert sinds 2002 een serie liedrecitals onder de titel Vocaal drieluik in Friesland. Hierbij werkt ze met jonge, pas afgestudeerde zangers. Sinds 2008 concerteert zij regelmatig op historische instrumenten.De serie JongVocaal in de Haagse Kunstkring in Den Haag bestaat sinds 2009. Elk jaar staat een ander thema centraal. Ook onbekendere liedcomponisten kwamen aan bod zoals bij voorbeeld Joaquín Turina, Michael Glinka, John Ireland en Wilhelm Stenhammer.

In juni 2019 behaalde Rixt van der Kooij de Master Classical piano met als onderzoeksonderwerp 'Schubert songs performed on a historical instrument and a modern piano – a search for expression'

Rixt van der Kooij is sinds 1991 als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.