27 februari t/m 24 maart 2019

Tentoonstelling. Een greep uit zestig jaar schilderen: Jan van Spronsen, schilderijen

Opening zaterdag 2 maart 16.00 uur, met Dominique Seelen, viool, en Claire Schuurmans, harp
Uitloop zondag 24 maart 16.00 uur

Afbeelding Jan van Spronsen 1

In de 'Nieuwe Haagse School', een term van de Scheveningse kunsthandelaar en -verzamelaar Knoester, zou ik mij aardig op mijn plaats gevonden hebben. Tot die 'school' behoorde de groep 'Verve', met een aantal leden die mijn leraren zouden worden op de Koninklijke Academie. Het streven van die groep en een aantal dat volgde, was zich te bevrijden van knellende banden van de academische regels en correctheid. Men werkte wel figuratief (de latere groepen gingen verder en abstraheerden hun voorstellingen) maar Verve bepaalde zich weliswaar tot de figuratie maar voelde zich vrij in de vorm en kleurtoepassing.

Mijn bewondering voor hen (zij waren toen de modernen!), voor de schilderachtige grootheid van de oude Haagse School, voor CĂ©zanne, Permeke en de Ecole de Paris, bracht mij tot de opvatting "De voorstelling is van belang, de compositie hoort op orde te zijn, je mag best aandacht hebben voor de vorm, maar het eigenlijke onderwerp is het schilderen".

Mijn motieven zijn stilleven (eenvoudige voorwerpen die hun betekenis eerst krijgen door hun functie in het schilderij), landschappen en een enkele maal de menselijke figuur.

De tentoonstelling is een min of meer willekeurige staalkaart van mijn bewegingen op het terrein van de schilderkunst.

Jan van Spronsen