Juli-augustus 2020

Is het een kunstzinnige zomerbezigheid? Een workshop hout bewerken? Een ludiek kunstenaarsproject? Het lijkt van alles een beetje, de activiteit die deze zomer in de tuin van de Haagse Kunstkring plaatsvindt.

a Tuinschaak 1 


In de maanden juli en augustus zijn kunstenaars van de Haagse Kunstkring aan het werk met hout. Beeldend kunstenaar Hans la Hey regelde een aantal boomstammen bij Staatsbosbeheer, de gemeente Den Haag en uit een particuliere tuin. Hij zaagde ze in stukken en bedacht het plan om er schaakstukken op groot formaat van te maken. Hij wist een aantal collega’s enthousiast te maken om mee te doen. Zo kun je dus op gezette tijden kunstenaars zien hakken, schuren en polijsten in de tuin. Het wordt een volledig schaakspel van 32 stukken. Als alles klaar is kun je er dus daadwerkelijk mee spelen, al is het dan niet op een regulier schaakbord. De stukken variëren in hoogte namelijk van 20 cm (de pionnen) tot 75 cm (de koning).

Na afloop van een middagje werken wordt er wat gedronken en af en toe gegeten. Gezamenlijk eten en drinken, het oud-Griekse ‘symposion’, is uitdrukkelijk onderdeel van de activiteit. Alles natuurlijk met inachtneming van de coronamaatregelen. Tijdens openingsuren van de galerie kun je komen kijken hoe iedere kunstenaar zijn eigen draai geeft aan de schaakstukken.