Vrijdag 9 oktober 2020 19.00 uur

Jonge professionele zangers krijgen aanwijzingen op het gebied van stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Per avond drie of vier duo's (zang en piano).

Docenten: Armand Hekkers, tenor & Rixt van der Kooij, piano.

 a Masterclass JongVocaal 2020 Wetzlar uitsnede

De masterclass is live te volgen via YouTube. Deze link wordt actief op 9 oktober om 19.00 uur. De masterclass vindt plaats zonder publiek in de zaal.

De lessen duren 45 minuten. De deelnemers zijn Jorge Elipe Marco, tenor + Gabriele Zemaityte, piano / Anna Heywood, sopraan + Viktor Su, piano / Max Bruins, tenor  en Felipe Gallegos, tenor. Ze studeren allemaal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze hebben het volgende repertoire: Antón García Abril, “No por amor, no por tristeza” poem by Antonio Gala; Vincenzo Bellini,  “Ma rendi pur contento”, Franz Schubert, "Gretchen am Spinnrade" en William Walton, "Old Sir Faulk".

 
Armand Hekkers, tenor, studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en met specialisatie opera aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook kreeg hij les van Gabriella Ravazzi (Genua), Henny Diemer (Utrecht) en Nelly Miricioiù (Londen).
Sinds 2011 geeft hij les aan diverse opleidingsinstituten, zoals de Operastudio Nederland in Amsterdam, het Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow en het Koninklijk Conservatorium in  Kopenhagen.

Hij zong operarollen als Tebaldo in Bellini’s I Capuleti e i Montecchi, Ernesto in Don Pasquale van Donizetti, de titelrol in Idomeneo van Mozart, Rodolfo in La bohème van Puccini, en in Verdi’s opera’s Rigoletto, Macbeth, I Lombardi en Nabucco. Ook zong hij opera’s van Bizet, Milhaud, Poulenc, Ravel, Hindemith en in die van Wagner: Lohengrin en Die Meistersinger von Nürnberg. Verder zong hij in operettes van Strauss (Die Fledermaus), E. Kálmán (Gräfin Mariza) en C. Zeller (Der Vogelhändler) en veel anderen.

In oratorium was hij te horen in Mozarts Krönungsmesse en Grote Mis in c kl.t., in Rossini’s Petite Messe Solenelle, Puccini’s Messa di Gloria, Dvořáks Stabat Mater, Händels The Messiah en veel ander werk.

*

Rixt van der Kooij (1968) kreeg pianoles van Maria Stroo in Groningen. Daarna studeerde ze bij Else Krijgsman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Les in duo spel volgde ze bij Tan Crone. Vervolgens studeerde zij aan het Rotterdams Conservatorium bij Mila Baslawskaja waar ze de Aantekening Begeleiden en de Aantekening Kamermuziek behaalde. Zij volgde masterclasses bij o.a. Jürgen Uhde, Detlef Kraus, Christian Zacharias, Konrad Richter, Roger Vignoles, Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Als pianiste is zij gespecialiseerd in liedbegeleiding en dan met name het Duitstalige en het Franstalige romantische repertoire. Zij organiseert sinds 2002 een serie liedrecitals onder de titel Vocaal drieluik in Friesland. Hierbij werkt ze met jonge, pas afgestudeerde zangers. Sinds 2008 concerteert zij regelmatig op historische instrumenten.

De serie JongVocaal in de Haagse Kunstkring in Den Haag bestaat sinds 2009. Elk jaar staat een ander thema centraal. Ook onbekendere liedcomponisten kwamen aan bod zoals bij voorbeeld Joaquín Turina, Michael Glinka, John Ireland en Wilhelm Stenhammer.

In juni 2019 behaalde ze de Master Classical piano met als onderzoeksonderwerp ‘Schubert songs performed on a historical instrument and a modern piano – a search for expression’.

Rixt van der Kooij is sinds 1991 als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


De zangdocenten hebben diverse malen met Rixt van der Kooij samen een liedrecital gegeven. Zij staan met beide benen in de beroepspraktijk en zijn daarom zeer interessant voor jonge professionals om eens les van te krijgen.