1 t/m 26 september 2021

69 beeldend kunstenaars verbeelden de natuur in Den Haag.
Jubileumtentoonstelling van de Haagse vereniging voor natuurbescherming AVN

Joanna Quispel clingendael 01 kl

Joanna Quispel, Clingendael

Volledig jubileumprogramma

Meer foto's

(ook van inzendingen die niet geselecteerd zijn voor de tentoonstelling)


Den Haag heeft als enige grote stad in Nederland een eigen natuurbeschermingsorganisatie. De AVN (Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor ‘s-Gravenhage en omstreken) werd in 1926 opgericht. De vereniging volgt alle ontwikkelingsplannen in de stad en is voortdurend in overleg met gemeente en andere organisaties om de kwaliteit van het Haagse groen te beschermen en te verbeteren. Het ledental van de AVN schommelt rond de 4000. Meer informatie www.AVN.nl.

Na 95 jaar inzet van de AVN wil de organisatie nu vieren wat er is aan mooie natuur in Den Haag en omgeving! Op de oproep aan kunstenaars werd enthousiast gereageerd. 69 beeldend kunstenaars hebben op verschillende wijzen uitgebeeld wat zij bijzonder vinden in onze natuur, met olieverf, aquarel, acryl, gouache, houtsnede, tekening, wandtapijt of sculptuur.

De Natura 2000-gebieden, de duinen, de “Rembrandts” van de natuur; het Haagse Bos waardoor Den Haag ontstaan is; heel geliefde oude landgoederen als Clingendael of Sorghvliet, de nieuwere grote groengebieden, stedelijke natuur, bijzondere bomen en planten - ze zijn allemaal te vinden op de tentoonstelling.

Als dier is uiteraard de Haagse ooievaar uitgebeeld. Of is het toch een Haagse règâh?

Symbolisch is tot slot het kunstwerk over de bewoners door Marjolein Burbank. Hagenaars en Hagenezen zijn verschillend, maar blijken vaak verenigd in hun liefde voor en hun strijd om het behoud van het Haagse groen en bomen.

Opvallend is bijvoorbeeld wat kunstenaar Joanna Quispel schreef: “Als Amsterdamse ben ik een beetje jaloers op de prachtige natuur in Den Haag.” Of Lydia Coolen: “Opgegroeid in Den Haag heb ik natuurlijk mijn favoriete plekken in deze stad. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de schitterende treurwilgen langs de Segbroeklaan, de bomen op het Voorhout die het licht zo mooi filteren en natuurlijk de duinen en strand bij de Laan van Poot waar ik als kind op school zat.” Ingrid van Polen groeide op in Amerika en woonde in zeven landen. Zij schrijft over de Scheveningse Bosjes: “It is a place for everybody, and to be enjoyed by everyone. One of the many beautiful green oases here in The Hague.”