6 t/m 31 oktober 2021

Tentoonstelling

Werk van Renata Bauer, Hans Ensink op Kemna, Marja van Bijlevelt en Michael Berkhemer (Lange Zaal, Hoge Zaal en vitrine ingang)

Opening: zaterdag 9 oktober 16.00 uur door Paul Combrink, beeldend kunstenaar en oud-voorzitter Haagse Kunstkring

De kunstenaar vertelt: zondag 17 oktober 16.00 uur

afbeelding expo VIER liggend zonder tekst


De samenwerking tussen deze exposanten is in de eerste plaats tot stand gekomen, doordat ze elkaars werk goed vinden. Alle vier werken ze in een abstracte traditie. Het werk heeft raakvlakken, maar heeft ook zijn eigen identiteit. De kunstenaars zijn benieuwd wat deze ontmoeting oplevert!


Marja van Bijlevelt

Het proces van schilderen is een continue voortgang. Daardoor ontstaat de mogelijkheid en de ruimte om te onderzoeken. Als je naar het werk kijkt, zie je dat het een conceptuele inslag heeft en geen directe relatie met de waarneembare werkelijkheid. Er wordt gewerkt in reeksen, aan elkaar gerelateerd, maar ook op zichzelf staand en autonoom.
Binnen het proces van schilderen zijn een aantal belangrijke elementen, zoals het “schrijven” een dynamische beweging, die stilering in zich heeft. Daarnaast spelen gelaagdheid en transparantie een grote rol. Verder is er een voortdurend onderzoek naar formaat, vorm en kwaststreek. Ook het gebruik van kleur en ordening in het vlak zijn van belang.
Naast het schilderen worden er druktechnieken gebruikt, waarbij de zeefdruk oorspronkelijk het uitgangspunt was.


Michael Berkhemer   Beheerst Tumult/ Unquiet Calm

Op het eerste gezicht zou mijn werk in de geometrisch-abstracte traditie geplaatst kunnen worden, maar bij nader inzien valt daar op af te dingen. Want: ik maak géén gebruik van buitenaf opgelegde wiskundige principes of formules; de organisatie van het beeld is een ordening in zichzelf en heeft een eigen logica. Ook de materiaalbehandeling voldoet niet aan de hard-edge techniek van de geometrisch - abstracten. Integendeel: de talloze, dunne verflagen worden op een losse, impulsieve manier aangebracht en zorgen daarmee voor levendige en transparante verfhuid. Beheerst Tumult/ Unquiet Calm!

En er is nog iets. Volgens mij is ‘abstractie’ realistisch en ‘realisme’ abstract. Een ‘realistisch’ werk is altijd een interpretatie van de werkelijkheid, maar gevormd door de visie van de maker. Een ‘abstract’ werk is de weergave van een eigen realiteit, een eigen wereld, en geen afspiegeling van iets anders, dus uiterst reëel. Het is maar dat u het weet!


Renata Bauer

In de objecten die ik maak gaat een geometrische figuur -bijna ongemerkt- over in een vloeiende organische vorm. De materialen die ik gebruik, o.a. kunsthars, epoxy, aarde, laten zich maar ten dele manipuleren.Het toeval is een belangrijke factor. Kleuren zijn daarbij belangrijk, zij voorzien het beeld van leven en licht. Maar soms verwijzen ze naar het kunstmatige, het gemaakte.  Ik verken de mogelijkheden die het materiaal biedt en tegelijkertijd probeer ik het “gedrag” van het materiaal te beïnvloeden en te beheersen.  Mijn werk balanceert op de grens tussen het natuurlijke en het kunstmatige, tussen objectief en subjectief. Ik zoek naar evenwicht tussen die twee polen.

 

Hans Ensink op Kemna

Mijn werk is non figuratief. Ik maak het liefst gebruik van een op geometrie gebaseerde vormentaal zoals lijnen, rechthoeken, vierkanten, en cirkels. Geometrische vormen zijn algemeen en onpersoonlijk en representeren op zich geen andere voorstelling dan zichzelf. Daarom vormen zij voor mij in mijn werk de ideale basis om als vertrekpunt te dienen.

Beeldende kunst moet beeldend zijn. Dat betekent dat achter de realiteit van het beeld een andere werkelijkheid kan worden vermoed. Ik ben op zoek naar het spanningsveld tussen de formele kanten van het werk en de subjectieve beleving ervan. Wat mij fascineert is om op een min of meer berekenende wijze tot een opzichzelfstaand ding te komen, waarbij het ondefinieerbare zijn rol blijft spelen.

www.renatabauer.nl
www.michaelberkhemer.com
www.hansensinkopkemna.com
www.pulchri.nl/nl/kunstenaars/marja-van-bijlevelt/