Vrijdag 17 december 2021 10.30-17.00 uur

Jonge professionele zangers en pianisten krijgen aanwijzingen over stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Docenten: Carina Vinke, alt, en Rixt van der Kooij piano.

a Masterclass JongVocaal 2020 Wetzlar uitsnede

Sinds 2016 organiseert Rixt van der Kooij ieder najaar masterclasses zang en piano in de Haagse Kunstkring. Dit jaar het eerste lustrum dus. Jonge professionele zangers krijgen aanwijzingen op het gebied van stijl, taal en techniek en doen podiumervaring op. Drie duo’s, steeds een zanger met begeleider aan de piano, presenteren zich. De docenten zijn Carina Vinke, alt, en Rixt van der Kooij, piano.

De masterclass vindt plaats zonder publiek in de zaal, maar is live te volgen via streaming:

ochtendsessie

middagsessie

Programma

Teksten van de liederen

De deelnemers van de masterclasses in 2020 waren erg enthousiast. Zij prezen de empathische manier van lesgeven en de goede sfeer. Ze vonden het fijn dat het buiten het conservatorium plaatsvond en waren erg blij dat deelname voor hen gratis was. Veel deelnemers konden de aanwijzingen direct toe te passen.

De alt-mezzo Carina Vinke wordt geprezen om de opvallende donkere kwaliteit van haar stem en haar dramatische talent. Ze zingt opera, oratoria, liederen en hedendaagse muziek. Zij volgde masterclasses bij Christa Ludwig, studeerde bij Jard van Nes en zij liet zich coachen door Teresa Berganza.

Rixt van der Kooij kreeg pianoles van Maria Stroo en studeerde onder leiding van Else Krijgsman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Les in duospel volgde ze bij Tan Crone. Aan het Rotterdams Conservatorium behaalde ze de Aantekening Begeleiden en de Aantekening Kamermuziek. Als pianiste is zij gespecialiseerd in liedbegeleiding.