30 maart t/m 24 april 2022

Peter van Loon, muziekmachines; Hans La Hey, plastieken; Ger Groothedde, schilderijen en tekeningen (Lange Zaal)

Opening: zaterdag 2 april 16.00 uur
De kunstenaar vertelt: zondag 10 april 16.00 uur

Afbeelding Peter van Loon 1

Peter van Loon, Muziekmachine

Het Bockentrio: de associatie met een muzikaal driemanschap is voor een deel juist. Je kunt ook denken aan ouwe bokken (en eventueel groene blaadjes), maar dat is uiteraard niet de bedoeling. Voor Kunstkringmensen moet de ‘ck’ in deze bokken een lampje doen branden. Inderdaad refereert dat aan Théophile de Bock, de eerste voorzitter van de Haagse Kunstkring in 1891, aan wie deze tentoonstelling een eerbetoon is.

Een en ander kwam aan het rollen toen Hans la Hey het verzoek kreeg een beeldje te maken voor de Kunstkring. Dit beeldje, dat inmiddels het ‘Bronzen Bockje’ heet, is kortgeleden aan Yvonne Keuls uitgereikt. De naam van De Bock inspireerde hem tot het maken van meer bokjes en deze kleine plastieken krijgen nu een plaats in deze tentoonstelling.

Al eerder hadden Hans la Hey en Peter van Loon samen meegedaan aan het tv-programma ‘Tik ‘m aan’. De installatie die ze daarvoor hadden gemaakt wilden ze nog eens laten zien in de Kunstkring, maar daar kwam het niet van. De plezierige samenwerking resulteerde wel in de wens om samen te exposeren.

Peter van Loon kennen we van zijn ‘muziekmachines’. Met deze vorm van kinetische kunst, beweging die geluid voortbrengt, heeft hij naam gemaakt. Het zijn ook steeds weer installaties waar het publiek met zijn handen aan mag zitten. Draaien aan een slinger waardoor klanken ontstaan, roept altijd weer een kinderlijk genoegen in ons wakker.

Peter van Loon en de derde in dit trio, Ger Groothedde, hadden ook al jarenlang een afspraak om eens gezamenlijk te exposeren. Dat komt er nu dus eindelijk van. “Alles staat of valt met waarnemen”, aldus Ger. Zijn werk is gelaagd en die lagen brengt hij bewust aan. Je kunt er referenties in zien aan alle tijden, van middeleeuwse miniaturen tot de tijd van nu en dan vooral de natuur. Dieren, het landschap, de mens, alles komt voor in zijn minutieus gemaakte schilderijen en tekeningen. “Als je erop inzoomt, kun je erin”, zo omschreef een collega-kunstenaar zijn werk eens.