30 maart t/m 24 april 2022

Tentoonstelling Marijke Verschoor & Suzan Alink (Bovenzaal)

Opening: zaterdag 2 april 16.00 uur
a Sisyphus op zijn berg 2

 Marijke Verschoor,Sisyphus op zijn berg

Marijke Verschoor laat in deze expositie twee poppenfilms zien, schilderijen uit de serie ‘Winter, de laatste sneeuw’, gouaches, twee drieluiken met als onderwerp ‘dans’, en een tiental kleine schetsjes ‘Bancs publics’ (openbare bankjes in Parijs).

Over de films zegt zij het volgende:
“Tijdens de grote coronastilstand bedacht ik me, dat ik iets zou kunnen doen wat me altijd heel leuk leek, maar waar de schilderijen me vanaf hielden, namelijk een poppenspel maken. En zonder publiek kun je het dan filmen en toch laten zien. Zo gezegd zo gedaan, niet gehinderd door enige kennis begon ik eraan. Drie vrienden hielpen mij daarbij. Jeroen Degen met zijn vindingrijkheid filmde alles en hielp me als het lastig was (en dat was het steeds eigenlijk) en we leerden al doende. Jonathan Leendertse Venderbos deed daarna de montage, liet mijn kartonnen flatgebouwen dansen en maakte de muziek. Daarmee is een groot deel van het slagen van deze film ‘Deborah’ aan hem te danken. Mathilde Leendertse Venderbos had de regie, lette op de details en hield alles op de rails.

Op zoek naar een verhaal kwam ik een artikel tegen in ‘De Gids’ over Deborah Eisenberg, een Amerikaanse schrijfster . Ze werd geboren in Illinois in 1945. Haar Joodse grootouders kwamen begin 20e eeuw uit Oost-Europa, maar daar werd niet over gepraat. Haar ouders en vooral haar moeder zeiden dat ze moest slagen in het leven. Maar ze liep weg van school en belandde in New York. Daar ontmoette ze Wallace Shawn. Hij werd acteur en zij werd uiteindelijk een succesvol schrijfster (haar verhalen zijn geweldig). Ik heb dat verhaal vrij geïnterpreteerd en zeker niet alles gebeurde zoals ik het laat zien. Maar het ging mij om het kiezen van een eigen weg en dat deed ze.

De tweede poppenfilm is ‘Sisyphus’, een ‘stop motion film’. Uit honderden foto’s die je achter elkaar vertoont ontstaat een film. Sisyphus is de hoofdpersoon in een Griekse mythe, een verhaal van 2500 jaar oud. Hij tergt de goden tot het uiterste en wordt daarvoor gestraft. Elke dag moet hij in de onderwereld een steen naar de top van een berg brengen. Die steen valt vervolgens weer naar beneden. Elke dag opnieuw. Hij kan niet aan dit lot ontkomen, maar hij gaat er wel wat van maken. Kijk maar. Ook hier zorgden Jonathan en Mathilde dat mijn geknutselde  poppetje op zijn papier-maché berg een film werd met bewegend beeld en geluid en daar ben ik zeer dankbaar voor!


Suzan Alink, tekeningen en schilderijen

“Uitdaging
De uitdaging van wit papier. Verleiding van tijd.
Tijd van opgesloten zijn met jezelf.
Een gevoel van weerzin verjaag ik met succes.
Ik grijp naar materiaal waar ik als kind al zo dol op was.
Kleurpotlood. Gebruik; met gevoel en geduld.
Zo langzaam en voorzichtig ontstaat de vorm.
Net zo langzaam en voorzichtig ging de tijd voorbij.
Onderwerp; wie is die vrouw; ik kijk vanaf een afstand.
Het maakt niet meer uit wat andere vinden.
Ik maak het nu gewoon, laat maar komen.
Ik ga hem aan, de uitdaging.”