Wim den Hertog
Wim den Hertog
DESIGN ARCHITECTUUR
Tekst: Pieter Roozen

Wim den Hertog (1956, Den Haag) is een veelzijdig ontwerper en kunstenaar, bekend om zijn decors en ruimtelijke videokunst. 
Hij studeerde Grafisch en Ruimtelijk Ontwerpen aan de ABK St. Joost Breda en vond zijn werkterrein bij de Nederlandse Televisie, als docent in het Kunstonderwijs en als beeldend kunstenaar met tentoonstellingen in binnen en buitenland. Hij won in 1988 de Prix de Rome en in 1994 tweemaal een Broadcast Designers Award, New York. Wim den Hertog woont en werkt in Utrecht.

Het werk van Wim den Hertog kenmerkt zich door zijn fascinatie voor meetkundige reeksen. Dit stelt hem in staat om zijn fantasiewereld te funderen in de werkelijke wereld. Het maakt zijn vormgeving tastbaar, concreet, en van duurzame waarde.
Recent ontwikkelde Wim den Hertog een karakteristieke lijn art furniture en sculpturen, die zich kenmerkt door sterke geometrische vormen en verhoudingen. De werken zijn autonoom, maar niet opgesloten in een strak keurslijf. Eerder volgen zij de fantasie of refereren zij aan de dagelijkse realiteit en er bestaat geen scheiding tussen kunst en vormgeving. Enkele sculpturen hebben een architectonische bestemming gekregen (voor festivals of manifestaties in de stad, hotelmeubilair of landschapsinrichting). De ontwerpen krijgen hierdoor tevens een sociale en maatschappelijke waarde.

Karakteristiek voor zijn werkwijze is de grote verscheidenheid aan uitingsvormen: schetsen, tekeningen, acrylics, schaalmodellen, prototypes, foto's, films en animaties. Zodoende is een voortdurende metamorfose aan de gang, en met een eindeloze reeks toepassingen. Een stoel kan een lamp worden en een tafel het ontwerp voor een drijvende terraswoning, een woonblok wordt een wolk.
Wim den Hertog
06 50 677 804 /graag per whatsapp
...