1 maart t/m 26 maart 2023
Tentoonstelling van Martin Sjardijn.
Officiële opening zaterdag 4 maart 16.00 uur. Toegang vrij.

Een solo-expositie van Martin Sjardijn. Proza, gedichten,tekeningen,schilderijen, prints en virtual reality.

AA brain

Martin Sjardijn volgde van 1966 tot 1968 de Vrije Academie te Den Haag. Van 1968 tot 1973 studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag en van 1978 tot 1981 studeerde hij cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. In 1978 richtte hij samen met Willem van Drecht het Haags Centrum voor Actuele Kunst op. Samen met Bander van Ierland richtte hij in 1997 onder het directeurschap van Bob Bonies een digitale werkplaats op de Vrije Academie te Den Haag. Vanaf 2011 had hij een werkzame relatie met dichter en schrijfster Anne Borsboom en won twee dichtersprijzen in Amsterdamse dichterswereld bij Eijlders en Pomgedichten.nl. In 2021 werd hij onterecht beschuldigd van Plagiaat, maar werden de dichtersprijzen toch ongedaan gemaakt, hetgeen een rel veroorzaakte in de Haagse kunstenaarswereld.

Sinds 1985 werkt Sjardijn aan een project dat gebaseerd is op het concept A Line in outer space, visible from earth with the naked eye at clear nights. De eerste statements en werken toonde hij in 1986 in het Gemeentemuseum Den Haag, met parallel daaraan in Omniversum een animatie onder de titel Leeg Vierkant 1986. Dit werk vervaardigde hij samen met de astronoom Willem Bijleveld op de planetariumcomputer Digistar van Omniversum.

Sjardijn werkte vanaf 1970 samen met de Franse Group Ludic aan de realisering van vier speeltuinen (Buiteltuinen) in opdracht van warenhuis De Bijenkorf. Daarna richtte hij de Werkgroep Speelbouw op ter ontwikkeling van een aantal moderne speelgelegenheden. Met Hans Koetsier, Peer van Houwelingen en Nout Visser realiseerde hij een ruimtelijk kunstwerk in Zoetermeer. Na die periode rond 1973 wijdde hij zich voornamelijk aan het schilderen. Vanaf 1984 raakte hij geïnteresseerd in gewichtloze sculptuur.

Op de Technische Universiteit Delft experimenteerde hij onder leiding van prof. dr. ir. Erik Jansen en ir. Jouke Verlinden met een Head Mounted Display van virtuallity verbonden met een tactile force feedback dataglove. Vanaf de komst van het internet onderzoekt Sjardijn de mogelijkheden van interactieve virtual reality over het internet.

In samenwerking met de TU Delft verbeeldde hij animaties en verkende hij de eerste ontwikkelingen op het gebied van virtuele werkelijkheid, 3D-printtechnieken en robotica. In 2000 ontwikkelde Sjardijn voor het Groninger Museum een eerste Interaktief Museum. Met een "Live-beurs" van Mondriaan Fonds ontwikkelde Sjardijn van 2010-2014 de interactieve installatie Elements. Met behulp van een head-mounted display en Dataglove creëerde hij zijn Weightless Sculptures.

Vanaf 2011 wijdt Sjardijn zich opnieuw aan het schilderen. Sjardijn werkte sinds 2012 samen met zijn muze en model Anne Borsboom. Naast zijn werkend lidmaatschap van Pulchri Studio is hij werkend lid van de afdeling Letteren, Theater en Film van de Haagse Kunstkring. In 2018 begon hij aan het virtualrealityproject Black Box.  

Lees meer over Martin Sjardijn op zijn website.
Op vrijdag 24 februari is Martin Sjardijn te gast bij 'Aan tafel bij de Haagse Kunstkring'. U bent welkom om daar bij te zijn. Het is na afloop op YouTube terug te zien.

Deze tentoonstelling is van 1 tot en met 26 maart te zien in de Lange Zaal van de Haagse Kunstkring. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 4 maart om 16.00 uur. Vrije toegang.

Tegelijk met deze tentoonstelling zijn er nog twee andere exposities te zien in de Hoge Zaal en de Albert Vogelzaal.