Vrijdag 15 november 2019 20.15 uur (let op: gewijzigde begintijd)

Een avond met en over strips & andere beeldverhalen

Beeldend kunstenaars, vormgevers, musici, schrijvers en dichters presenteren hun strips en beeldverhalen of laten hun licht schijnen over het genre. Met projecties, voordracht, muziek en beweging.

a Nelleke Scharroo
Nelleke Scharroo, De mythologie van de schepping


Inloop vanaf 19.45 uur
Toegang vrij; vrijwillige bijdrage


In het project ‘De negende kunst’ storten beeldend kunstenaars, vormgevers, musici, schrijvers en dichters zich in de maand november op de kunst van strips en andere beeldverhalen.  Vooralsnog verwachten we op 15 november de volgende optredens:

 

Levensloop
Lizet van Kempen schreef de poëtische en ritmische tekst Levensloop. Actrice Tatiana Radier en performer Piline van de Garde gaven er vorm aan.Voordracht: Tatiana Radier; bewegingen: Piline van de Garde.

 

Prinses Wijsneus
Beeldend kunstenaar Niek Groothedde begon zeven jaar geleden weer met stripverhalen nadat hij er als jongetje mee gestopt was. De avonturen van Hazeman, zijn speelgoedhaas. Tegenwoordig aangevuld met boswachter Pijl en zijn wasbeertjes. Vanavond met prinses Wijsneus.
Voordracht met beelden.

 

BANG!
Nadat de darmkanker operatief was verwijderd, kreeg Margriet van Bebber woordkanker. Een jaar lang noteerde ze hoe kanker oppopte bij radio, tv, internet, kranten, gesprekken, gevloek en gescheld. Louis de Leeuwe tekende het stripwoord BANG! over de bizarre tekstverzameling heen.
Toelichting van een aantal highlights: Margriet van Bebber

 

Mythologie van de schepping
Projectie van beelden uit een meer dan 150 meter lange tekeningen van Nelleke Scharroo aan de hand van klassieke scheppingsverhalen te zien op de website www.mythologievandeschepping.nl.
Toelichting: Nelleke Scharroo.

 

Werk van Joy Misa en Albert Dekking
Albert voorzag gedichten van Joy en een lied van Luc Plamondon van stripbeelden.

Were I blind van Joy Misa; voordracht Joy Misa
Give me a dream, love van Joy Misa; voordracht: Joy Misa
Ziggy van Luc Plamondon; voordracht: Albert Dekking
Beeld: Albert Dekking

 

De spin Sebastiaan
Het gedicht van Annie M.G. Schmidt met pratende spinnen, dat de verbeeldingskracht zo prikkelt, is door Rixt van der Kooij muzikaal omlijst met pianoklanken. Martin Sjardijn maakte tekeningen bij het gedicht. Ook maakte hij een filmpje op de tijdlijn van gesproken tekst en muziek.

Piano: Rixt van der Kooij; Voordracht: Trins Snijders; Beeld: Martin Sjardijn.

 

Over de medewerkenden:

Lizet van Kempen maakt met poëtische, ritmische teksten haar debuut als dichter.

Tatiana Radier heeft jarenlange ervaring als actrice. Ze is lid van verdienste van de Haagse Kunstkring.

Piline van de Garde, performer, heeft haar opleiding gedaan bij Acteerschool Rotterdam en staat aan het begin van haar carrière.

Margriet van Bebber is dichter en schrijfdocent. Ze schrijft het liefst op locatie. Haar gedichten vind je op verrassende plaatsen: de koepel van een schoolgebouw, in de gracht, op palen in de branding, banken en bruggen.

Louis de Leeuwe is beeldend kunstenaar en vormgever. Studeerde aan de KABK monumentaal 1984-1989. Postacademisch jaar Scenografie 1989-1990. Als ontwerper en uitvoerder van kostuums en decors was hij betrokken bij theaterproducties. Hij exposeert vrij werk in galeries en andere locaties.

Nelleke Scharroo is voornamelijk tekenaar en lithograaf. Haar werk kenmerkt zich door heftige emoties verbeeld in lichaamstaal en daadkrachtige lijnen. Haar vaak satirische schouwspelen met mythische verwijzingen zijn meermalig bekroond en in collecties opgenomen.

Joy Misa is dichter, jazz-zangeres en vertaler. Zij werkte samen met J.W. van Swigchem aan Eye Meets Heart, foto’s voorzien van haiku’s van haar hand. Ze vertaalt werk van Theo Monkhorst, Anne Borsboom en Will van Sebille. In 2019 bracht zij de cd Unadulterated Joy uit.

Albert Dekking was tot 2005 actief als architect. Hij is nu striptekenaar en houtsmid met een werkplaats voor kinderen om met resthout objecten te maken in een legewinkelpop-up in het winkelcentrum van Nesselande, Rotterdam.

Rixt van der Kooij is pianodocente aan het Koninklijk Conservatorium. Ze heeft veel affiniteit met tekst, want haar specialisatie is liedbegeleiding. Als componiste heeft ze een minimalistische impressionistische stijl. Ze maakt voornamelijk werk voor piano en zang. In 2018 behaalde ze de Master Classical Piano.

Martin Sjardijn werkt op het grensgebied van klassieke kunst, hedendaagse technologie en virtual reality. Hij schrijft poëzie en werkt aan een filosofische roman.

Trins Snijders is actrice. Ze was ruim 25 jaar verbonden aan de Haagse Comedie en is onderscheiden met de Theo d'Or en de Colombina. Als zangeres maakte zij furore met liederen van Kurt Weill.

 

De Negende Kunst

In België en Frankrijk is de ‘Negende Kunst’ een normale aanduiding voor de kunst van de strip, de graphic novel, de beeldroman, de comic. Het laat zien hoe zeer de strip of het beeldverhaal deel uitmaakt van de cultuur van die landen. De Belgische striptekenaar Morris, schepper van Lucky Luke geldt als uitvinder van die term. De recensierubriek die hij in de jaren zestig maakte voor weekblad ‘Robbedoes’ gaf hij de naam ‘De Negende Kunst, het museum van het beeldverhaal’. In Nederland hebben alleen insiders het over ‘Negende Kunst’. Dat zijn de mensen die vechten voor de erkenning van het genre als kunstvorm. Want het beeldverhaal ligt in onze boekwinkels in een verdomhoekje en onze media en de kunstcritici kijken er vaak langs. Veertig jaar geleden maakt het nog een uitbundige bloei door. Maar nu is het ál te rustig. En dat is zonde. Want het gáát hier om kúnst en nog wel een kunst waarin filmtaal, literatuur, beeldende kunst, vormgeving, poëzie en muziek samengaan.

 De Haagse Kunstkring greep drie jaar geleden zijn 125-jarig lustrum aan om de wereld kond te doen van de grote hoeveelheid ‘cross-over’ in zijn DNA. Geen wonder dus dat juist de Haagse Kunstkring de Negende Kunst nu op een volwaardige plaatst tussen de andere kunsten zet.