Zondag 21 oktober 12.00 uur

2e van drie concerten die het Nederlands Muziek Instituut (NMI) samen met de Haagse Kunstkring komend najaar organiseert met als motto 'muziek uit de schaduw'.

Muziek van Dick van der Ven (1933-2016), uitgevoerd door Pauline Oostenrijk (hobo) en Klaas Trapman (piano). Hoboïst Otto Bentinck vertelt iets over het leven en het werk van deze onbekend gebleven Haagse pianist en componist.

a Dick van der Ven

Dick van der Ven

Duur: ruim een uur. Toegang gratis. Vrije gift aan de uitgang.Dick van der Ven was een wonderkind dat al op zijn twaalfde jaar werd aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar in 1950 cum laude af. Als pianist trad hij op met het Residentie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en gaf hij solorecitals. Ook begeleidde hij enkele Jaren de befaamde hoboïst Jaap Stotijn bij concerten. Vanaf de Jaren zeventig legde hij zich toe op het lesgeven en stopte hij met optreden in het openbaar.

De meeste werken die hij componeerde zijn voor piano solo. Maar ook voor de combinatie van piano met fluit, met klarinet, met altviool, en met trompet heeft hij geschreven.

Zijn composities zijn zorgvuldig met de hand geschreven, bijna gekalligrafeerd. Zij getuigen van een grote vakbekwaamheid, rijkdom aan melodieën, speelsheid en humor. In zijn traditionele stijl was hij schatplichtig aan grote voorgangers als Johann Sebastian Bach, Serge Rachmaninov en Maurice Ravel.

Het gaat in deze serie van drie concerten om weinig bekende muziek, in hoofdzaak afkomstig uit de collecties van het NMI, en die het verdient om (weer) eens te worden gehoord. De Haagse Kunstkring geeft met haar ambiance een mooie gelegenheid om daar op drie zondagochtenden van te genieten.