Zondag 25 november 12.00 uur

3e van drie concerten die het Nederlands Muziek Instituut (NMI) samen met de Haagse Kunstkring komend najaar organiseert met als motto 'muziek uit de schaduw'.

Robert Schumann en Johannes Verhulst: een innige vriendschap

Liederen en pianomuziek van beide componisten, uitgevoerd door Franciska Dukel, mezzosopraan en piano.

Johannes Verhulst

Duur: ruim een uur. Toegang gratis. Vrije gift aan de uitgang.

Het gaat in deze serie van drie concerten om weinig bekende muziek, in hoofdzaak afkomstig uit de collecties van het NMI, en die het verdient om (weer) eens te worden gehoord. De Haagse Kunstkring geeft met haar ambiance een mooie gelegenheid om daar op drie zondagochtenden van te genieten.

Als Felix Mendelssohn Bartholdy in 1836 Den Haag bezoekt, toont de directeur van de Koninklijke Muziekschool hem een compositie van de pas afgestudeerde vioolstudent Johannes Verhulst. Mendelssohn is meteen enthousiast en adviseert de jongeman bij hem te komen studeren in Leipzig. Daar ontmoet Verhulst Robert Schumann en raken ze bevriend. Een vriendschap die tot de dood van Schumann zou duren getuige de wederzijdse bezoeken en brieven.

De grote bewondering die Verhulst voelde voor Schumann is het meest duidelijk in diens liedcomposities en dan vooral in de declamatorische en meer dramatische liederen. Bijvoorbeeld in de cylus 'Gezangen en Psalmen' op. 26 en 'Kinderleven' op.30. Het programma laat hieruit meerdere liederen horen. Dat het kind bij beide componisten een bijzondere plaats inneemt in hun oeuvre is opvallend en een verdere geestverwantschap horen we ook terug in de liederen die in hun eenvoud en ongekunsteldheid de sfeer van het volkslied ademen.