3 t/m 28 oktober 2018

Architectuur als het beschavingsideaal in het werk van A.H. Wegerif (1888-1963). Tentoonstelling met lezingen en uitvoeringen op het vlak van architectuur, literatuur, film en muziek, en de presentatie van de biografie over Wegerif (Lange zaal en Hoge zaal)

a Wegerif

Noordwijk, vakantiehuizen voor dr. H.P. Heineken (1940)

Opening: zaterdag 6 oktober 17.00 uur
Presentatie van het boek Het bezield modernisme van A.H. Wegerif. Architectuur als beschavingsideaal, van Huub Thomas (uitgave NAI010 Publishers). Lees hier meer over het boek en bekijk hier de 'sneak preview'


Première van de documentaire film 'Torenbouw' (1930) met een live uitvoering van hedendaagse muziek

'De kunstenaar vertelt': zondag 14 oktober 16.00 uur: toelichting op de tentoonstelling met curator Huub Thomas. Schrijvers lezen teksten voor die zij over het thema 'bezield modernisme' hebben geschreven.

Uitloop: zondag 28 oktober 16.00 uur

 

Met A.H. Wegerif (1888-1963) heeft de Haagse Kunstkring tijdens het interbellum een voorzitter gehad die inhoudelijk naadloos aansloot op de missie van de vereniging. Zo had het bevorderen van de integratie tussen kunst en maatschappij zijn bijzondere aandacht.

Deze veelzijdige ontwerper heeft vanaf 1906 een reeks bijzondere bouwwerken gerealiseerd en was daarnaast ook publicitair zeer actief. Beschouwend van aard, leverde hij interessante bijdragen aan de discussie inzake 'moderniteit'. Ook was hij zijn hele leven maatschappelijk actief en leverde bij bijdragen aan de emancipatie van de vrouw, de legalisering van crematie, de ontwikkeling van de Nederlandse speelfilm, het verzet tegen de nazi's en de totstandkoming van de huidige Raad voor Cultuur.

Het project in de Haagse Kunstkring doet recht aan al deze aspecten: architectuur, stedenbouw, vrijmetselarij, muziek, film en literatuur komen alle aan bod.

In 1908 maakte Wegerif tijdens een stage in de Verenigde Staten kennis met economische constructiemethoden, die hij onder meer toepaste in de Haagse Willemsparkflat. Door een eigen inkleuring van het modernisme en een sterke nadruk op samenwerking met andere disciplines toont Wegerif bij uitstek de kracht van een maatschappelijk betrokken benadering. Deze positie lijkt in onze huidige tijd niets aan belang te hebben ingeboet; de behoefte eraan lijkt alleen maar toegenomen.

Tijdens de opening gaat de documentaire film 'Torenbouw' met hedendaagse muziek van Moritz Eggert in première. Ook wordt het boek over Wegerif gepresenteerd dat Kunstkringlid dr. Huub Thomas over hem schreef, 'Het bezield modernisme van A.H. Wegerif. Architectuur als beschavingsideaal', een uitgave van NAI010 Publishers. En verder start tijdens de opening de vertoning van drie Nederlandse geluidsfilms uit het interbellum met decors van A.H. Wegerif.

toelichting op de tentoonstelling met curator

Huub Thomas