Zondag 21 oktober 16.00 uur

1e in een serie van 6 multidisciplinaire concerten met muziek, poëzie, video en beeldende kunst. En wijn.

1. 'La diva' met als thema 'de vrouw als diva'.

Composities van Richard Wagner, Giacomo Rossini, Erik Satie, Clara Schumann, Henriette Bosmans, Kurt Weill en Lucy Woodward worden uitgevoerd door Esther Pierweijer, klassiek, mezzosopraan; Stefan Blaak, piano; Lucy Woodward, pop- en soulzangeres; en Alexander van Popta, piano en keyboards.

Toegang vrij, donaties worden zeer op prijs gesteld.

a logo

Van oktober 2018 tot en met maart 2019 is er elke derde zondag van de maand een concert in de Haagse Kunstkring.

De 'me too'-beweging heeft de vrouw en haar kwetsbaarheid weer eens heftig op de kaart gezet. Dat is nodig en belangrijk, maar de schaduwzijden zijn volksgerichten en beschadigingen van grote kunstenaars, musici en acteurs. Een collateral damage waar je niet blij van wordt!

En ja, vrouwen zijn kwetsbaar, worden gebruikt en vernederd, maar kunnen ook tirannen, heiligen, madonna's, opofferende of wanhopige moeders, heksen, creatieve genieën, wraakgodinnen, hoeren en diva's zijn. Denk bijvoorbeeld aan Cleopatra, Maria, Circe, Medea, Lady Macbeth, Madonna en de Dwaze Moeders. Over deze caleidoscoop aan vrouwenpower gaat 'Hoeren, heiligen en andere vrouwen.

De twee Maria's, de moeder van Jezus en Maria Magdalena, staan symbool voor het (onbewuste) vooroordeel dat we in de christelijke cultuur nog altijd hebben: een vrouw is een heilige of een hoer. De heilige baart kinderen, liefst onbevlekt, houdt de moraal hoog, vergeeft haar man door dik en dun. De hoer verleidt, is op geld uit en verwoest gezin en maatschappij. De 'me too'-beweging speelt hier ook op in. Tenzij hoeren, zijn vrouwen machteloze slachtoffers. Mannen daarentegen misbruiken lust en macht waar ze maar kunnen.

In het programma wordt de vrouwelijke kracht en macht gevierd, in kleuren en variaties. Ze komen allemaal voorbij: bacchanten, furiën, schikgodinnen, heksen, dichters, componisten, soldaten en minnaressen.

Zondag 21 oktober is het thema 'de vrouw als diva' en we horen liederen door eeuwen en muziekstijlen heen. Composities van Richard Wagner, Giacomo Rossini, Erik Satie, Clara Schumann, Henriette Bosmans, Kurt Weill en Lucy Woodward worden uitgevoerd door Esther Pierweijer, klassiek, mezzosopraan; Stefan Blaak, piano; Lucy Woodward, pop- en soulzangeres; en Alexander van Popta, piano en keyboards.

Esther en Lucy hebben wat met diva's. Beiden hebben talent en een schitterende uitstraling. Ze zijn opgegroeid met bekende musici als vaders en hebben een onstuitbare passie voor muziek, dans en theater. Ze maakten al heel jong naam. Esther deed mee aan 'Kinderen voor kinderen' en kreeg onmiddellijk landelijke bekendheid, terwijl Lucy op haar vijftiende al toegelaten werd op de Manhattan School of Music. Zij had korte tijd later een hit met 'Dumb Girls' en werd door hysterische menigten in New York en Japan toegejuicht.Samen vieren ze de vrouw in krachtige kleuren, in klassieke, pop- en jazzmuziek.

De cyclus wordt georganiseerd door Anne Woodward.