Zondag 18 november 2018 16.00 uur

Serie van 6 multidisciplinaire concerten met muziek, poëzie, video en beeldende kunst. En wijn.

2.Vrouwenscala in wit en zwart. Muziek en poëzie over en van vrouwen in oude en nieuwe composities

Gerben van der Werf, countertenor; Miriam Kirby, cello; Theo Monkhorst, voordracht; The Hague Stringtrio met muziek van Rebecca Clarke, Kerry Woodward (wereldpremière op tekst van Theo Monkhorst), Béla Bartók, Judith Weir en Pauline Oostenrijk (wereldpremière)

Toegang vrij, donaties worden zeer op prijs gesteld.

a The Hague String Trio

The Hague String Trio

Voor 'Vrouwenscala in wit en zwart' hebben zowel Kerry Woodward als de beroemde hoboïste Pauline Oostenrijk speciale stukken gecomponeerd. Pauline heeft zich door onze 'tegenbeweging tegen 'me too' laten inspireren en geeft haar speciale en muzikale visie op Marike van Nimweghen, terwijl Kerry heeft gekozen voor een bezetting van cello solo en countertenor om het mysterie en etherische karakter van de 'dame in wit' tot uitdrukking te brengen.

Van oktober 2018 tot en met maart 2019 is er elke derde zondag van de maand een concert in deze serie in de Haagse Kunstkring.

De 'me too'-beweging heeft de vrouw en haar kwetsbaarheid weer eens heftig op de kaart gezet. Dat is nodig en belangrijk, maar de schaduwzijden zijn volksgerichten en beschadigingen van grote kunstenaars, musici en acteurs. Een collateral damage waar je niet blij van wordt!

En ja, vrouwen zijn kwetsbaar, worden gebruikt en vernederd, maar kunnen ook tirannen, heiligen, madonna's, opofferende of wanhopige moeders, heksen, creatieve genieën, wraakgodinnen, hoeren en diva's zijn. Denk bijvoorbeeld aan Cleopatra, Maria, Circe, Medea, Lady Macbeth, Madonna en de Dwaze Moeders. Over deze caleidoscoop aan vrouwenpower gaat 'Hoeren, heiligen en andere vrouwen.

De twee Maria's, de moeder van Jezus en Maria Magdalena, staan symbool voor het (onbewuste) vooroordeel dat we in de christelijke cultuur nog altijd hebben: een vrouw is een heilige of een hoer. De heilige baart kinderen, liefst onbevlekt, houdt de moraal hoog, vergeeft haar man door dik en dun. De hoer verleidt, is op geld uit en verwoest gezin en maatschappij. De 'me too'-beweging speelt hier ook op in. Tenzij hoeren, zijn vrouwen machteloze slachtoffers. Mannen daarentegen misbruiken lust en macht waar ze maar kunnen.

In het programma wordt de vrouwelijke kracht en macht gevierd, in kleuren en variaties. Ze komen allemaal voorbij: bacchanten, furiën, schikgodinnen, heksen, dichters, componisten, soldaten en minnaressen.

 

Counter-tenor Gerben van der Werf had als kind al een ontembaar enthousiasme voor klassieke muziek. Zijn operadebuut op twaalfjarige leeftijd als 'Erste Knabe' in Die Zauberflöte was openbarend, evenals een solo recital op het Grachtenfestival in Amsterdam. Na het behalen van een universitair diploma in zowel natuur- als scheikunde, heeft Gerben zich vol op de muziek gestort. Hij soleert in cantates, oratoria en liedrecitals, terwijl zijn liefde voor opera en klassieke muziek in het algemeen is verhevigd. Met het stuk van Kerry Woodward op tekst van Theo Monkhorst begeeft hij zich nu in de wereld van 'de eigentijdse muziek'.

Het The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door drie bevlogen musici. Zij werpen zich niet alleen op de vertolking van trio's van beroemde componisten als Mozart, Beethoven en Schubert, maar ook op de verborgen, minder bekende van bijvoorbeeld Melartin of Krása. In haar inmiddels ruim 12-jarige bestaan heeft The Hague String Trio een groot aantal memorabele concerten gegeven in Nederland, Engeland en Duitsland. Binnenkort brengen ze een CD uit: After the Darkness, strijktrio's van Joodse componisten van wie het leven door de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Theo Monkhorst publiceerde vier poëziebundels en talloze losse gedichten in diverse literaire tijdschriften. Daarnaast schreef hij zes romans, waaronder de laatste De zegen van weemoed zeer recent, op 13 Oktober 2018, werd gepresenteerd. Deze dubbelroman is een onderdeel van een trilogie waarvan het derde deel later verschijnt.

De cyclus wordt georganiseerd door Anne Woodward.