Zondag 16 december 16.00 uur

Kerstconcert 'Maria, Berceuses en de Vertrapten. Met glühwein en kerstkransjes.

Italiaanse, Engelse en Russische traditionele en moderne kerstmuziek met composities van Vivaldi, Durante, Handel, Nietzsche, Puccini, Braga, Woodward, Tippett, Eisler, Berio, Moessorgski en Tsjaikovski. De werken worden uitgevoerd door Justyna Briefjes, viool; Janneke Schaareman, mezzosopraan en Simon Marlow, piano.

Toegang vrij, donaties worden zeer op prijs gesteld.

a Kerstconcert

Van oktober 2018 tot en met maart 2019 is er elke derde zondag van de maand een concert in de Haagse Kunstkring.

Dit kerstconcert is voor iedereen die zich behaaglijk of onbehaaglijk wil voelen: muzikale gedachten over duisternis en licht, glorie, moederliefde, angst, onrechtvaardigheid en tederheid.

De 'me too'-beweging heeft de vrouw en haar kwetsbaarheid weer eens heftig op de kaart gezet. Dat is nodig en belangrijk, maar de schaduwzijden zijn volksgerichten en beschadigingen van grote kunstenaars, musici en acteurs. Een collateral damage waar je niet blij van wordt!

En ja, vrouwen zijn kwetsbaar, worden gebruikt en vernederd, maar kunnen ook tirannen, heiligen, madonna's, opofferende of wanhopige moeders, heksen, creatieve genieën, wraakgodinnen, hoeren en diva's zijn. Denk bijvoorbeeld aan Cleopatra, Maria, Circe, Medea, Lady Macbeth, Madonna en de Dwaze Moeders. Over deze caleidoscoop aan vrouwenpower gaat 'Hoeren, heiligen en andere vrouwen.

De twee Maria's, de moeder van Jezus en Maria Magdalena, staan symbool voor het (onbewuste) vooroordeel dat we in de christelijke cultuur nog altijd hebben: een vrouw is een heilige of een hoer. De heilige baart kinderen, liefst onbevlekt, houdt de moraal hoog, vergeeft haar man door dik en dun. De hoer verleidt, is op geld uit en verwoest gezin en maatschappij. De 'me too'-beweging speelt hier ook op in. Tenzij hoeren, zijn vrouwen machteloze slachtoffers. Mannen daarentegen misbruiken lust en macht waar ze maar kunnen.

In het programma wordt de vrouwelijke kracht en macht gevierd, in kleuren en variaties. Ze komen allemaal voorbij: bacchanten, furiën, schikgodinnen, heksen, dichters, componisten, soldaten en minnaressen.

De cyclus wordt georganiseerd door Anne Woodward.