Donderdag 20 juni 2019 16.00 uur

Het Nederlands Pictofonisch Ensemble, onder leiding van Gonzalo Gimenez, vertaalt het werk van Tineke Porck in de Bovenzaal in muziek.

a Nederlands Pictofonisch Ensemble

Toegang vrij

Het Nederlands Pictofonisch Ensemble komt donderdag 20 juni het werk van Tineke Porck in de Bovenzaal 'sonoriseren' zoals ze het zelf noemen. Van klank voorzien dus. Het ensemble vertaalt de beelden die zij zien in muziek.

Het project 'De stem van de beelden' is een proces van omzetten van beeld naar klank. In elke 'live' uitvoering wordt dit opnieuw gerealiseerd. Het ensemble zoekt naar nieuwe wegen, buiten de gangbare muzikale taal en organisatie van klanken om. Dit betekent dat geen van de stukken is gemaakt op basis van muzikale regels, maar op het zo direct mogelijk omzetten van beeld in geluid.

Iedere compositie wordt gemaakt naar het beeld, de titel van het kunstwerk en de eventuele toelichting van de kunstenaar.

Gonzalo Gimenez vroeg de kunstenares waarom zij lijnen tekent en schildert. Het antwoord was "Leven is een lijn." Dit vormt het belangrijkste verbindingspunt tussen de kunstwerken die wij in dit evenement zien en de geluiden die we horen. Zoals een rechte lijn de kortste afstand tussen twee punten is, zo zouden we het leven kunnen zien als de tijdelijke afstand tussen twee punten. Tineke Porck beschrijft dat in beeld, het Nederlands Pictofonisch Ensemble doet dat in muziek.

Er is maar één manier om erachter te komen wat dit precies inhoudt: komen, luisteren en ondergaan.