Zondag 24 november 2019 12.00 uur

Indische muziek door Renate Arends, sopraan, en Henk Mak van Dijk, piano

Renate Arends

Toegang gratis. Vrije gift aan de uitgang.

Componisten als Constant van de Wall, Paul Seelig en Linda Bandara waren geboren en/of getogen in het voormalig Nederlands-Indië. Zij leefden in twee werelden. Enerzijds waren zij geworteld in een westerse muziektraditie en maakten zij deel uit van de westerse muziekwereld. Anderzijds waren zij ervan overtuigd dat zij een nieuwe richting in het componeren insloegen door het gebruik van oosterse elementen, vooral uit de gamelanmuziek.

Als we bedenken dat er begin twintigste eeuw nauwelijks echt contact was met Javanen over hun muziek, en er nauwelijks Europeanen waren die gamelan konden en wilden bespelen, valt de originaliteit van deze Indische componisten met hun belangstelling voor Indonesische muziek des te meer op.

Zangeres Renate Arends en pianist Henk Mak van Dijk halen deze oost-west muziek gaarne uit de schaduw. Zij stelden een fraai programma Indisch klassiek voor zang en piano en piano solo samen. Zij combineerden dit met muziek van niet-Nederlandse tijdgenoten die zich ook door andere muziekculturen lieten inspireren, zoals Maurice Delage (door India), Camille Saint-Saëns (door Perzië) en George Gershwin (door de Afro-Amerikaanse cultuur). Henk Mak van Dijk is de kenner par excellence van de muziek uit het voormalig Nederlands-Indië. Hij heeft hierover verschillende publicaties op zijn naam staan. Hij nam samen met Renate Arends dit bijzondere repertoire op voor verschillende cd’s.

Najaar 2019 organiseert het Nederlands Muziek Instituut (NMI) drie concerten in samenwerking met. de Haagse Kunstkring. Het motto is 'muziek uit de schaduw'. Dit concert op zondag 24 november is het derde en laatste van deze reeks.

Het gaat in deze serie van drie concerten om weinig bekende muziek, in hoofdzaak afkomstig uit de collecties van het NMI, en die het verdient om (weer) eens te worden gehoord. De Haagse Kunstkring geeft met haar ambiance een mooie gelegenheid om daar op drie zondagochtenden van te genieten.

Duur: ruim een uur.