27 november t/m 22 december 2019

Schilderijen, objecten en installaties van Robert Broekhuis (Hoge zaal)

a Robert Broekhuis Music and space 2

Opening: zaterdag 30 november 16.00 uur
'De kunstenaar vertelt': zondag 8 december 16.00 uur


Robert Broekhuis is een Amsterdamse beeldend kunstenaar. Hij schildert, ontwerpt en maakt objecten en installaties. In deze tentoonstelling toont hij nieuw werk.

Schoonheid, geweld en verlies gaan in zijn nieuwe werk een paradoxale relatie aan. De werken uit de BLACK BOX-serie en de Shadow Works kunnen worden beschouwd als sculpturale metaforen en een onderzoek naar de anatomie van de stilte. Gedanken über Isaac Newton is een spel over het absurde dat humor en lichtheid en levenslust toont.

Larissa Kikol, curator en criticus van o.a. Kunstforum, schreef over zijn werk dat het gebaseerd is op twee gezichtspunten: het abstracte verhaal en het verhaal dat schuilgaat achter een abstract beeld. Ze merkt een affiniteit op met de Arte Povera-beweging, niet om de armoede van de materialen te tonen, maar om de betekenis van hun werkelijkheid en de regie van een beeldverhaal te benadrukken. Daarom gebruikt hij materialen als verbrand hout, gebroken glas, zout, lood en teer. Kikol ziet zijn werk als surrealistische droombeelden. Belangrijk voor hem is de "muziek" van een werk. Bij nader inzien is Robert Broekhuis een verteller, balancerend tussen schoonheid en inhoud. Zijn werk is regelmatig te zien bij Suzanne Biederberg Gallery in Amsterdam.