3 t/m 28 juli 2019

Tentoonstelling over kunst waar een verhaal achter zit, kunst met een verhaal of verhalende kunst

a Afbeelding Marian Zult en Paul Walboom

Werk van Marian Zult en Paul Walboom

Opening: zaterdag 6 juli 16.00 uur

'De kunstenaar vertelt: zondag 14 juli 16.00 uur

Breugel en Bommel: twee voorbeelden van kunstenaars die verhalen vertellen. Zo schilderde Pieter Breugel de Oude in 1559 het werk Nederlandse Spreekwoorden, dat tenminste 125 spreekwoorden en gezegdes toont. Het is een schilderij zonder tekst maar met een groots verhaal.

Bommel verwijst uiteraard naar de stripromans van Marten Toonder. Boeken waarin Toonder de fraai getekende avonturen van "Heer Bommel en Tom Poes" voorzag van teksten onder de afbeeldingen.

Bommel komt in het land van Maas en Waal zowel voor als plaatsnaam als naam van een streek. Ook zijn er oude liedjes bekend die over Bommel gaan. Het zou zo maar kunnen dat deze oude liedteksten Toonder hebben geïnspireerd bij het schrijven en tekenen van zijn uitgebreide oeuvre.

In deze presentatie bepalen de deelnemers zelf welk verhaal zij willen vertellen en hoe ze dat doen. Zij kunnen zich laten inspireren of van de wijs laten brengen: door het werk van Breugel, het concept van Toonder of een andere beeldend kunstenaar, dichter of schrijver.

De exposanten zijn:
Kees Wattjes
Miranda Pronk
Gerrie Brust Bijmolt
Adrie Huisman en Jef Stapel
Marian Zult en Paul Walboom
Tineke Vulto
Maarten van Noort
Hans la Hey
Marian Smit
Olga Grig
Theo de Feyter
Jacqueline Louter
Ger Groothedde
Margje Bijl
Boudewijn Schrijver
Frans en Truus van der Veld
Sarah Cloos