Jan Willem Nelleke
Jan Willem Nelleke
MUZIEK
JAN WILLEM NELLEKE kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht bij respectievelijk Else Krijgsman en Thom Bollen. Daarnaast volgde hij lessen bij o.a. Jörg Demus, Helmut Deutsch, Naum Grubert en Rudolf Jansen.

Hij is een veelzijdig musicus die op veel gebieden actief is.
Als solist gaat zijn belangstelling vooral uit naar minder bekende muziek, waarbij hij uitstapjes naar lichtere stijlen en andere instrumenten - als harmonium en synthesizer - niet schuwt.
Jan Willem Nelleke is een veelgevraagd begeleider - met name liedbegeleider - en heeft samengewerkt met musici als Philippa Davies (fluit), Michael Collins (klarinet), Bettina Smith (mezzo sopraan) enz. Met hen heeft hij concerten gegeven door vrijwel geheel Europa en ook daarbuiten.

Zijn interesse voor muziek houdt niet op bij het uitvoeren ervan; hij componeerde reeds een grote hoeveelheid liederen en kamermuziek, en in 2022 kreeg zijn orkestwerk "Arid" een succesvolle première. Zijn vele arrangementen worden regelmatig gespeeld.
Als docent is Jan Willem Nelleke werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tevens is hij als pianodocent verbonden aan de liedinterpretatie-cursussen van het Oostenrijkse 'Franz Schubert Institut'.
Jan Willem heeft cd's opgenomen met o.a. kamermuziek van Poulenc, liedcycli van Schubert en Fauré, het pianoconcert van Gershwin, en recentelijk een opname met liederen van vrouwelijke componisten, samen met mezzosopraan Bettina Smith.
Jan Willem Nelleke
...