Petra de Vree
Petra de Vree
BEELDENDE KUNST
Born from a leaf
Inside Out
Nypa
Tokota
Ik heb bijna mijn halve leven in het buitenland mogen wonen op vier verschillende continenten, en dat ervaar ik als kunstenaar als een groot voorrecht. De mix van uiteenlopende culturele indrukken geven me de inspiratie om veel kleuren en contrasten te gebruiken. De gezichten maak ik met een mengelmoes van gelaatstrekken, waardoor een beeld de ene keer Aziatisch zou kunnen, en de andere keer meer Afrikaanse gelaatstrekken heeft.

Naast de vrouw als middelpunt zijn mijn bewondering voor de natuur en de zorg voor onze planeet in mijn werk terug te vinden. Ik ben gefascineerd door de enorme variëteit aan vormen die in de natuur gecreëerd zijn, daar kan geen kunstenaar tegenop. Van de diepst zeebodem tot de hoogste boomtoppen, alles heeft zijn eigen uniciteit.
De laatste jaren werk ik aan beelden die de verbondenheid tussen mens en aarde of natuur weergeven. In mijn serie “Treasures of Earth” ben ik uitgegaan van het prachtige landschap van Ha Long Bay in Vietnam. De kwetsbaarheid van de mens druk ik uit door de kleine en fijne gezichten te combineren met een grover en groot natuurlijke deel dat als lichaam gezien kan worden.

Bij de serie “Focus op de Lotus” staat ook de verbondenheid tussen mens en natuur centraal. Daarbij heb ik de vele vormen van de delen van de Lotusplant onderzocht en op eigen wijze in de beelden laten terugkomen. Door speciale afdruk- en indruk-technieken te gebruiken ontstaat er zo een nieuwe creatie waarin de schoonheid van de natuur een andere rol krijgt. Ik kan de natuur nooit evenaren, maar wel benadrukken.
Petra de Vree
...