Hennie Spronk
Hennie Spronk
LETTEREN THEATER FILM
Biografie
Hennie Spronk is een Nederlands actrice. Zij studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als actrice in theater en Film, zowel in Nederland als in het buitenland.

Van 2002 tot en met 2007 was Hennie Spronk artistiek leider van Toneelgroep Bleu. Daar speelde zij onder andere in de voorstelling Ursula of Getijdenvrees van Howard Barker. Daarnaast speelde zij in Among The Multitude, een voorstelling die uitgebracht werd Frascati producties in 2009, geregisseerd door David Weber Krebs.
In 2013 en 2014 was zij in Nederland en België te zien in de voorstelling Schwalbe zoekt Massa, die de BNG Bank Theaterprijs won.
In september 2014 nam zij deel aan de Franse theaterproductie Encyclopédy de la parole in de regie van Joris Lacoste. Dit was de openingsvoorstelling van Festival de Keuze in de Rotterdamse Schouwburg.
In 2016 verleende zij haar medewerking aan Ca Ira Fin de Louis, geregisseerd door Joël Pommerat in het Holland Festival.
In 2017 was zij te zien in de voorstelling Soul1#Audience van Meyer & Chaffaud.

Van 2016 tot 2019 speelde zij in de voorstelling Schuldfabrik van Julian Hetzel, die een internationale tournee beleefde. In maart 2019 was deze voorstelling te zien op het Adelaide Festival in Australië.

Eveneens in 2019 speelde Spronk in de voorstelling Toten Tanz op de Rijksakademie in Amsterdam in de regie van Sujin Bae en Jonathan Lemke.

Voorheen was zij te zien in de rol van Célimene in de Mensenhater en Mutter Courage (Duitstalig) in het gelijknamige toneelstuk van Bertold Brecht. Behalve in Nederlandstalige voorstellingen speelde zij ook in Engels-, Frans- en Duitstalige producties. De rol van Agaue in de Bacchanten speelde zij in het Grieks.

Hennie Spronk werkte mee aan diverse film- en televisieproducties en was onder meer te zien in De Prooi, geregisseerd door Theu Boermans, de 3FM-Award uitreiking met Ronnie Flex (uitzending NPO3, 2015), Meisje van Plezier (RTL4) (2020), de VPRO serie Zenith (2021), en Dag en Nacht (2023) geregisseerd door Joram Lürsen, adaptatie Kim van Kooten.

Verder verleende zij haar medewerking aan diverse korte films.
Hennie Spronk
0648216190