Zondag 21 februari 15.30 uur

Something old, something new

2e concert in deze serie: klassiekers uit het luitrepertoire en jazzstandards voor gitaar. Met David van Ooijen, luit, jazzgitaar en looper pedal.

David van Ooijen

Toegang leden en vrienden Haagse Kunstkring, studenten, Ooievaarspas en CJP €5,-; overigen €10,-

In de renaissance en de barok was improvisatie een vanzelfsprekend onderdeel van het musiceren; de noten op het papier waren het beginpunt voor een muzikale ontdekkingstocht waarvan de grenzen slechts werden bepaald door het voorstellingsvermogen van de speler. In de zestiende en de zeventiende eeuw werd geïmproviseerd op bekende composities en zich herhalende bas- en akkoordpatronen. De speler kon zijn virtuositeit en inventiviteit etaleren voor een publiek dat de oorspronkelijke composities net zo goed kende als hijzelf. In de jazz komt deze muzikale avonturiersgeest weer terug. Het vertrekpunt is hier de standard, een liedje dat iedereen zo goed kent dat het, hoever de speler er ook van afwijkt, altijd herkenbaar blijft.

In dit inspirerende programma brengt luitist en gitarist David van Ooijen deze twee werelden bij elkaar. Luit en jazzgitaar gaan een dialoog aan met elkaar; elk brengt zijn eigen repertoire mee maar kan zich ook prima verstaanbaar maken in het repertoire van de ander. Met behulp van een looper pedal hoort u beide instrumenten ook in duet met zichzelf en elkaar. Laat u verrassen door gitaarimprovisaties op oude muziek en luister naar jazz op luit. Op het programma staat o.a. muziek uit een handleiding voor het improviseren uit 1553 van Diego Ortiz en jazzstandards uit The Real Book, klassiekers van Henry Purcell en George Gershwin, swingende basloopjes van Claudio Monteverdi en verstilde schoonheid van Bill Evans.