Zondag 16 oktober 11.00 - 16.30 uur

Marathonlezing van de roman Villa des Roses van Willem Elsschot uit 1913. List en bedrog, spanning en sensatie in een familiepension in Parijs.

Met Trins Snijders, Annelies van der Bie, Kees Coolen, Rein Edzard en Joop Keesmaat in een decor van toverlantaarnist Henk Kranenburg

Presentatie en coördinatie Ellen Fernhout

Toegang leden € 4,-; niet-leden € 6,-. Lunch € 7,50. Voor de lunch is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. reserveren noodzakelijk, uiterlijk 12 oktober 17.00 uur.

N.B. Het is mogelijk uitsluitend het gedeelte na de lunch bij te wonen (aanvang 13.30 uur).

Villa des Roses

 List en bedrog, spanning en sensatie in een familiepension. Daar gaat de roman Villa des Roses over die integraal wordt gelezen door vijf topacteurs. Zij maken het publiek deelgenoot van 'de met wrede nuchterheid genoteerde geschiedenis van een Parijs pension' zoals Menno ter Braak de inhoud van de roman ooit omschreef.

Het is inmiddels een gevestigde traditie in de Haagse Kunstkring: de leesmarathon in een fantastisch decor van toverlantaarnist Henk Kranenburg. Na Dante en Milton is het nu de beurt aan een Nederlandstalige schrijver, onze eigen Willem Elsschot (1882–1960). Villa des Roses is zijn debuutroman. Elsschot schreef het in 1910 op 28-jarige leeftijd, hij woonde toen in Rotterdam.

"Het is een schets naar de natuur, dat wil zeggen de beschrijving van een pension de famille waar ik in 1906-1907 in Parijs geleefd heb, ik had het in drie weken klaar" zei de schrijver er zelf over. Toen het manuscript af was las hij het voor aan zijn vrienden, de schrijvers Delen en Van Nijlen, en daarbij maakte hij grote indruk niet in de laatste plaats omdat hij bij bepaalde passages in tranen uitbarstte.